2020. július 16, csütörtök

Megtalálták a rendőrség legérzékenyebb adatait hordozó pendrive-ot


Itthon - 2019. július 16.
szerző: SH

usb

Miután a BRFK egyik munkatársa valamiért kimásolta a rendőrség valamennyi dolgozójának személyes adatait tartalmazó adatbázisát egy pendrive-ra majd elvesztette azt, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) határozatából kiderül, hogy mindössze ötmillió forint bírság jár egy ilyen komoly incidensért.

A főkapitányság dolgozója januárban vitte magával egy értekezletre a nevek, születési helyek és idők, anyja nevei, taj-szám, beosztást és a teljes állománytáblát tartalmazó adatbázist, titkosítás nélkül a saját pendrive-ján. A szállodai és gyorséttermi kalandokat is megjárt rendőr másnap, hazatérte után vette észre, hogy eltűnt a rendőrség egyik legérzékenyebb adatait tartalmazó, biztonsági intézkedés nélkül létrehozott adathordozója.

A rendőrség most azt állítja, a megtalálták a 4 gigás adathordozót, ami végig egy olyan szolgálati kocsiban volt, ahol a lehető legjobb helyen lehetett: azzal nem kocsikázott senki más, és nem is férhetett hozzá senki.

Az viszont máig nem tisztázott, hogy egyáltalán

 

miért kellett létrehozni

 

egy ilyen pendrive-ot, valamint hogy miként lehet ilyen érzékeny adatokat tartalmazó adatbázist egyszerűen külső eszközre letölteni, mindenesetre a rendőr ellen fegyelmi eljárást folytattak.