2019. június 25, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

Megtámadták Ukrajnát a kibertérben


Tudomány - 2017. június 28.
szerző: SH

kod-szamitogepes

Mintegy 30 bank rendszerét valamint a kereskedelmi és az állami szektor több szolgáltatóvállalatát fertőzte meg egy vírus Ukrajnában. A hekkertámadásban a Boriszpil nemzetközi repülőtér rendszere is érintett, ugyanakkor a 150 stratégiai fontosságú létesítmények egyike sem sérült, beleértve az atomerőműveket is.

A Petya zsarolóvírus okozta kedd esti rendkívüli helyzet miatt egyes járatok fel- és leszállása késhet, valamint az érintett bankoknál nehézségekbe ütközik ügyfeleik kiszolgálása. A pénzintézeteken kívül az elsők között érte hackertámadás a Kijevenergo energiaszolgáltató, az Ukrtelekom telefonos és internetszolgáltató és a Nova Posta csomagküldő szolgáltató cégek internetes oldalait is.

Az ukrán sajtóorgánumok közölték, hogy a támadás átterjedt a leállított csernobili atomerőmű számítógépes hálózatára is, ami miatt a létesítmény honlapja nem elérhető. Az ukrán belügyminisztériumnál óvintézkedésként leállították a honlap elérését.

Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök Facebook-oldalán meggyőződését fejezte ki, hogy az eddig példa nélküli méretű hackertámadást rövid időn belül elhárítják Ukrajnában, az elkövetőket pedig felderítik.