2018. szeptember 23, vasárnap                                         Siklós Város független hírportálja

Megzsarolta a hitelezőt, bíróságon felel


2017. május 24.
szerző: SH

kalapacs

Sajátos módon akarta letudni tartozását egy férfi Pécsen. Kezesből végül vádlott lett, és persze a pénze is a banknál kötött ki.

Zsarolás bűntette miatt emeltek vádat egy pécsi férfi ellen, aki egy pénzintézetet próbált megzsarolni a tartozásának elengedése miatt – közölte a Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészég.

A vádlott 2011. évben kezességet vállalt egy gazdasági társaság hitelszerződésénél, melyet a cég a későbbi sértett pénzintézettel kötött. A gazdasági társaság nem fizette vissza a hitelt, ezért a bank a követelését a céggel, illetve a kezessel szemben bírósági úton érvényesítette.

A bíróság jogerős ítéletében kötelezte a céget, illetve a vádlottat a szerződésből eredő kötelezettség megfizetésére. A követelés kiegyenlítésére az ítéletet követően sem került sor, azonban a vádlott 2015. októberében levélben megkereste a pénzintézet jogi képviselőjét. A levélben előadta, hogy a bankkal kapcsolatban tényfeltáró újságcikk készült, ami nem jelent meg, azonban a cikk a birtokába került és amennyiben a bank a követelését nem engedi el, úgy ezen cikket újságokban, illetve más formában is megjelenteti.

A vádlott célja az volt, hogy a pénzintézetet megfenyegetve a tartozását elengedjék. A bank a férfi követelését nem teljesítette, így vagyoni hátránya nem keletkezett. A vádlott cselekménye a zsarolás bűntett kísérletének a megállapítására alkalmas, mely bűncselekmény büntetési tétele 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő – közölte az ügyészség.