2019. május 24, péntek                                         Siklós Város független hírportálja

Baranyában is mérnek civil autókból


Itthon - 2018. május 28.
szerző: SH

traffipaxfama

Miután több lap is arról számolt be, hogy addig hajszolják a közlekedőket, amíg mozgó, civil járműből kiszuperált traffipaxokkal – FámaLézerekkel – gyorshajtáson nem tudják őket kapni, a rendőrség is megszólalt.

A rendőrség cáfolta, hogy a közlekedési jogsértések kiszűrésére használt civil autókkal gyorshajtásra kényszerítik a közlekedőket. Mint közölték, járőrautókkal a mások életét is veszélybe sodró sofőröket kevésbé lehet kiszűrni, mert a szabályokat jellemzően csak addig tartják be, amíg látják a rendőröket.

A közösségi médiában terjedő hírekre, amelyek szerint a civil autókkal gyorshajtásba hajszolják az egyébként szabályosan közlekedő sofőröket, úgy reagáltak, hogy a rendőrnek nem érdeke a bírság kiszabása.

A menet közbeni mérésekre alkalmas kocsival nem kell a mért járművel azonos sebességgel, ugyanabban a sávban haladni. A szabályszegésen ért járművet pedig ott állítják le, ahol azt biztonságosan meg lehet tenni, tehát autópálya leállósávjában nem – magyarázták.

 

Baranyában is mérnek civil autókból 

Megkerestük a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy megtudjuk, ők is alkalmazzák-e a módszert. Mint lapunkkal közölték, a megye teljes területén végeznek jelöletlen rendőrségi gépkocsiból méréseket. Az ORFK közlésével összhangban megerősítették, hogy a baleseti helyzetre tekintettel 2018. április 16-án felújított és hitelesített FámaLézer készülékekkel szereltek fel civil jellegű szolgálati gépkocsikat.