2262. február 18, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

Migránsvita: Vona Gábor lemondásra szólította fel Orbán Viktort


2018. január 17.
szerző: SH

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely, MTI
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely, MTI

Lemondásra szólítja fel Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje Orbán Viktort a kormány migránsokkal kapcsolatos megtévesztő kommunikációja miatt. 

A párt elnöke azért követeli a miniszterelnök távozását, mert a választóknak azt mondja, céljuk minden migráns visszafordítása, addig tavaly titokban befogadtak közel 1300 menekültet.

Jakab Péter, a Jobbik sajtófőnöke jelezte: nem az ellenőrzött menekültek befogadását kifogásolják, hanem a félrevezető kettős kommunikációt, amit a szavazatok megszerzése érdekében folytat a kormány. Az elmúlt három év semmi másról nem szólt, mint a magyar migránskérdésről – fogalmazott Jakab Péter, hozzátéve: érdemben mással nem foglalkozott a kormány, megpróbálta elhitetni a választókkal, hogy ő menti meg az országot a migránsveszedelemtől.

A tavaly befogadott migránsok ügye a múlt héten Altusz Kristóf a Times of Malta nevű lapban tett nyilatkozata miatt pattant ki. A külügyi helyettes államtitkár állítása szerint az ő biztonságuk érdekében nem hozták nyilvánosságra a döntést.

A Jobbik azt is kifogásolta, hogy a menekültekkel, migránsokkal, illegális bevándorlókkal kapcsolatos fogalmakat a kormány a saját, pillanatnyi érdeke szerint alakítja, holott a kettős kommunikáció felemlegetése kapcsán épp ő teszi ezt: Magyarország 1291 személy részére védelmet biztosított 2017-ben, amit nem is titkolt.

Két hete ugyanis a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója is kijelentette a közmédiának: 3397 menekültkérelmet nyújtottak be tavaly Magyarországon, ebből 1291-en kaptak valamilyen védelmet: 106-an menekültstátuszt, 1110-en oltalmazottit, 75-en pedig befogadottit. Bakondi György akkor azt is közölte, hogy 2050 ügyben az érintett távozása miatt megszüntették az eljárást, 2880 ügyben pedig elutasító döntés született; eközben 141 embercsempész ellen indítottak eljárást a magyar hatóságok.

A kormány rövid ideig Európa migránsoktól való védelmét is érdemként hangoztatta, pedig a déli határ egy szakaszára százmilliárdokból épített és óriási erőforrás felhasználásával üzemeltetett kerítés nem állította meg az illegális bevándorlást, csupán Horvátország felé terelte a bevándorlókat, ahol most kerítés nélkül sincsenek. A korábban határhoz érkező valódi tömegeket – tízezreket – pedig nem visszafordították, hanem átbuszoztatták az osztrák határhoz.