2019. február 20, szerda                                         Siklós Város független hírportálja

Milliószor látta, ezt mégsem tudta róla – a csodálatos Disney-kastély


2015. május 16.
szerző: HH

neuschwanstein

Ugye megszámolni sem tudja, hányszor látta már azt a várat, ami a Walt Disney filmek elején szerepel? Bizony, az nem egy rajz. Az európai álomkastélyt az őrült uralkodó építtette, nem tervek, hanem egy színpadi díszlet alapján.

A neuschwansteini – Új Hattyúkő – kastély 1869 és 1886 között épült fel, Bajorországban, Németország déli részén az osztrák határ közelében, Schwangau területén, az Alpsee mellett, a Pöllat-szakadék szikláin. Ugyan nem szabad belülről fényképezni, de még így is ez Németország legtöbbet fotózott építménye. Tornyai 45 méter magasak, az ötszintes épület tervei pedig nem létező mintára készültek, hanem két Wagner-opera, a Tannhäuser és a Lohengrin színpadi díszlete alapján. Ez utóbbinak köszönheti elnevezését is: Új Hattyúkő. Lohengrin története ugyanis szorosan összefonódik a hattyúkkal, így ez a motívum az egész kastély valamennyi részletében is jelen van.

Walt Disneyt azonnal megihlette a látvány, amit a felhőkbe burkolózott kastély nyújt. Olyannyira, hogy a stúdió valamennyi filmje elején évtizedek óta szerepel.

waltdisney

A kastélyt Bajorország 19 éves, mesékért és az építésért rajongó királya, a bolondos II. Ludwig építtette – hivatalosan a német mitológia és Richard Wagner tiszteletére. A gyermekkirály szélsőséges hangulatváltozásairól, pazarlásairól volt híres, egyedül unokahúgával, Erzsébet császárnével, Sissyvel értett szót. Ludwigot negyven éves korára saját kormánya nyilváníttatta elmebetegnek. Gyógykezelésének megkezdése után néhány nappal orvosával együtt rejtélyes, máig tisztázatlan körülmények között meghalt a Berg kastélyban: vízbe fúltak.