2020. május 29, péntek

Mojzes Tamás: mindenkire partnerként tekintünk


Régió - 2019. november 27.
szerző: SH

hotel-recepcio-csengo

Siklóson is stratégiai ágazatként tekintünk a turizmusra – mondta Mojzes Tamás a szállásadók kötelező regisztrációját segítő szerdai előadássorozat alkalmával, ahol a város régióban betöltött idegenforgalmi szerepéről ejtett szót.

A város turisztikai feladatokkal megbízott alpolgármestere a könyvtár nagytermében tartott rendezvényen kiemelte: Siklóson, Villányban, Harkányban és a dél-baranyai térségben az a fontos, hogy régióban tudjunk gondolkodni. Mindenkire partnerként tekintünk, hiszen egymás nélkül kudarcra vagyunk ítélve, együtt viszont erősebbek lehetünk – fogalmazott. Mojzes Tamás ugyancsak a turizmusra mutatva hozzátette: Siklóson egyfajta profiltisztításra van szükség és igény.

Az együttgondolkodásba a vállalkozások, a civil szervezetek és a magánszemélyek bevonásának szerepét is kiemelve leszögezte, a városnak a turizmus fejlesztése fontos alapköve lesz. Harkány jelentőségét a szálláshelyek tekintetében a vendégéjszakák számának feltűnő emelkedése mellett emelte ki, miközben a siklósi szállások fejlesztését, segítését is megjelölte feladatként. Olyan fejlesztéseket szeretnénk tető alá hozni, amelyek tovább szélesítik a turisztikai kínálatunkat és a vár mellett olyan szolgáltatásokat kívánunk a turizmus szolgálatába állítani, melyből mindenki profitálni tud – fogalmazott Mojzes Tamás.

A bevezetésre kerülő adatszolgáltatás rendszerével kapcsolatban leszögezte, az nem egy kötelező rossz, hanem a marketingstratégia szempontjából is fontos elem lesz.

 

Kötelező a regisztráció

A nagy szállodák után a panziókat és egyéb szálláshelyeket is bevezették abba az adatszolgáltatási rendszerbe, melyhez decembertől egyebek mellett immáron a kempingek, üdülőházak, közösségi szálláshelyek, vagy a falusi szálláshelyek is regisztrációra kötelesek lesznek. Az adatszolgáltatást 2020. január első napjától minden szálláshelynek meg kell kezdenie.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) Siklós Városi Elnöksége által jegyzett eseményen az érintettek a kötelező regisztrációról kaptak hasznos információkat.

Dr. Kovács Tibor, a kamara városi szervezetének elnöke emlékeztetett, a vendéglátásban az áfa öt százalékra csökkent. Ezt a nemzetközi viszonylatban elfogadhatóbb gyakorlatot a szálláshelyeket tömörítő szervezetek több módon is igényként jelezték a kormány felé.

Ennek egyik feltétele a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszere, mely azzal az elképzeléssel jött létre, hogy a turizmusfejlesztési döntésekhez a megfelelő mennyiségű, naprakész információt összegyűjtse, valós képet adva a desztinációk mellett a vendégközönség összetételéről. Nem titkolt cél az ágazat fehérítése sem, melynek köszönhetően a kormány – a vendéglátáshoz hasonlóan – valószínűleg a 2020-as évben mérsékli a jelenleg 18 százalékos áfát a szálláshelyszolgáltató szektorban.