2019. január 22, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

Mojzes Tamás: további fejlesztési források érkeznek majd Siklósra


2017. december 22.
szerző: SH

mojzes-tamas-2

A siklósi projektekről, beruházásokról, intézményi kapcsolatokról is beszélt Mojzes Tamás fideszes önkormányzati és Baranya megyei képviselő és évértékelése során. 

Hogyan értékeli a 2017-es évet?

Siklós nemrég még hazánk hetedik legeladósodottabb városa volt: több mint 4,8 milliárd forint önkormányzati adósságot vállalt át kormányunk – azóta elértük, és idén is ez volt a legfőbb elvárásunk, hogy stabil legyen a költségvetésünk. Emellett fontosnak tartottuk, hogy a fejlesztések, illetve a pályázati sikerek se maradjanak el. Itt is jöttek az első eredmények. A teljesség igénye nélkül: megépül a máriagyűdi körforgalom, a Váralja-projekt társadalmi, gazdasági integrációját érintő fejlesztés már zöld jelzést kapott, megkezdődtek a munkálatok a Felszabadulás utcában.

Csak ebben az évben több mint 80 millió forintot fordítottunk saját erőből az utak és járdák rendbetételére. Átfogó iskolafejlesztési program indulhat városunkban 838 millió forintból. Ne felejtsük el azt sem, hogy új sportlétesítménnyel gazdagodtunk idén, és lehetővé tettük, hogy távhőellátó-rendszerünk megújuló energiaforrásokra álljon át belátható időn belül.

 

Mik voltak az idei év legnagyobb kihívásai?

Sokadszorra kell leszögeznem, dr. Marenics János polgármesterünk programja szerint haladunk, sok mindent máshogy látunk. Van javaslatunk, amit megfogadnak, van, amit nem. Örülök, hogy kezdeményezésünkre támogatta például a testület Szentgyörgyváry Péter várkapitányi kinevezését. Vezetésemmel anno a csőd széléről hoztuk vissza a várat működtető gazdasági társaságot, most már biztos alapokra lehet építeni egy agilis és sikeres vezetővel. Ez csakis így működhet a turizmusban, folyamatosan meg kell újulni, különben lemaradunk az egyre élesedő versenyben, ezért is tartom fontosnak, hogy a fürdő vezetésével is normalizálódjon mielőbb a város kapcsolata, és közösen döntsünk a fejlesztési stratégiákról.

 

Több témában is markáns véleményt fogalmazott meg Ön és képviselőcsoportja. Melyek azok, amikben kitart álláspontja mellett, melyek azok, amikben változott az elképzelés?

Döntően tudtuk érvényesíteni az elképzeléseinket. Jó példa erre a Távhőt érintő kezdeményezésünk. Még februárban mi hívtuk fel a figyelmet a geotermikus energia hasznosítását lehetővé tevő pályázati lehetőségre. Kezdetben mindenki ellenünk volt, de a végeredmény ismert: igazodtak képviselőtársaink, belátták, hogy egy ilyen volumenű projektre nem szabad nemet mondani, ráadásul az új cég új beruházásokkal kívánja növelni a hőtermelés hatékonyságát és az üzembiztonságot, jelentős újításokat tervez az ügyfélszolgálati munkában Siklóson. A felhasználók számára közvetlenül is érzékelhető változás lesz, hogy a vállalat fejleszteni kívánja a meglévő, mérés alapú elszámolást is.

 

Az idei évben melyek azok a döntések, amikkel a lakosságot segíteni tudták?

Mindenekelőtt lehetővé tettük, hogy idén még több siklósi család, kisgyermekes, aktív- és időskorú részesüljön adventi támogatásban. Több régóta húzódó problémát is orvosoltunk. Mindenszentek ünnepén és halottak napján rendre kaotikus állapotok uralkodtak eddig a Deák Ferenc utcában, most új burkolatot kapott az érintett útszakasz, könnyebbé vált a sírkertek főbejáratainak megközelítése, a látogatók és az utcában élők komfortérzetét növelve parkolók is épültek. Megemlíthetem még a városi rendezvényeket is, melyek idén valóban színesek voltak, mindenki megtalálhatta a neki tetsző programot.

 

Mit vár 2018-tól?

Nem elég, hogy igényeket elégítsünk ki, igényeket kell, hogy ébresszünk. Biztos vagyok abban, hogy további fejlesztési források érkeznek majd Siklósra, de itt az ideje, hogy tudatosabban építkezzünk. Továbbra is csak az ésszerű, valóban előremutató fejlesztéseket fogom támogatni, és tartom magam ahhoz is, hogy minőségi oktatás, színes kulturális- és sportélet nélkül nem beszélhetünk fejlődő, élhető városról. Lesz feladatunk bőven.