2019. december 13, péntek

Motoros zarándoklat és pünkösdi főbúcsú a Bazilika programjai között nyárelő havában


Életmód - 2019. május 23.
szerző: SH

mariagyud

Szent István havában – vagy népiesen a nyárelő havában – sem szűkölködik eseményekben a Máriagyűdi Bazilika. A programok sorában búcsúk, horvát nyelvű szentmise, a katolikus iskolák tanévzáró hálaadása és motoros zarándoklat is szerepel.

Júniusban a szombat esti szentségimádás 18:30-kor kezdődik, az előesti szentmise pedig 19 órakor.

Június 2-án urunk mennybemenetelének ünnepe lesz. A szentmiséket dr. Kajtár Edvárd a pécsi bazilika plébánosa tartja.

Június 8-án a pünkösdi búcsú vigilíájára kerül sor. 19 órától búcsúnyitó szentmise kezdődik, 20 órakor pedig gyertyás körmenet lesz a Fájdalmas Anyához. 21 és 22 órakor szentórák követi egymást, 23 órakor lesz a keresztút. Éjfélkor az elhunyt zarándokokért tartanak szentmisét.

Június 9-én, pünkösdi főbúcsú lesz a cigányok részvételével. A szentmise 10 órakor kezdődik, 11-kor litániás körmenet lesz a Fájdalmas Anyához, majd délben a kegytárgyak megáldása és a zarándokok búcsúztatása veszi kezdetét.

Június 10-én, pünkösdhétfőn a magyar nyelvű szentmise 8 órakor kezdődik, amit a horvát 9 órakor követ a magyarországi horvátok részvételével. 10 órakor magyar nyelvű szentmise lesz a Bazilikában, melyen a Siklósi Plébánia zarándokai is részt vesznek a hagyományos pünkösd hétfői zarándoklatuk alkalmával. 11 órakor rózsafüzér-körmenet, 14 órakor pedig litánia, és a kegytárgyak megáldása valamint a búcsúsok búcsúztatása lesz.

Június 13-án, a Pécsi Egyházmegye katolikus iskoláinak Te Deum-át, tanévzáró hálaadását tartják. 9 órakor akadályverseny és ügyességi játékok kezdődnek, délben ünnepi szentmise lesz, melyet főtisztelendő dr. Udvardy György megyéspüspök atya celebrál.

Június 15-én A Kökényi Horvát Önkormányzat hagyományos gyalogos zarándoklata érkezik. A szentmise 13 órakor kezdődik dr. Horváth István nagyprépost celebrálásával.

Június 16-án Szentháromság vasárnapját ünnepeljük a horvátok főbúcsújával. A 10 órai szentmise a Donji miholjaci és a felsőszentmártoni zarándokok részvételével veszi kezdetét.

Június 23-án, úrnapja, Krisztus szent testének és vérének ünnepe. Az ünnepi szentmise 10 órakor kezdődik, mely ünnepélyes körmenettel zárul.

Június 29-én és 30-án a nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Motoros Zarándoklat az esti szentmisével veszi kezdetét. 21 órakor gyertyás keresztút lesz a kálvárián.