2020. július 10, péntek

MTÜ: a borkultúra és a pécsi kulturális örökség túlmutat a vár vonzerején


Helyi hírek - 2019. március 1.
szerző: SH

var-varkert-fentrol-189

Megérkezett a válasz arra a levélre, amit korábban írtak a vár fejlesztése érdekében a miniszterhez. 

Mint dr. Vidoven Árpád, a Miniszterelnöki Kabinetiroda közgazdasági államtitkára közölte, a Miniszterelnöki Kabinetiroda a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) álláspontját kérte a vár fejlesztése ügyében. Az MTÜ válasza szerint az államtitkár azt tolmácsolta, hogy

az ismertetett fejlesztésnek az állagmegóváson, illetve helyreállításon túl a modern kiállítási tartalom irányába is kell mutatnia. A jelenleg kormányhatározati szinten nem nevesített Pécs-Villány kiemelt turisztikai fejlesztési térség vonzerőleltárában szerepel a vár, ugyanakkor a térség pozíciója szempontjából a borkultúra és a pécsi kulturális örökség túlmutat a Siklósi Vár vonzerején. A hálózatosodás a fentiek szerint szükséges, a térségi szolgáltatókkal való együttműködés lehetőségét desztinációs szinten célszerű megvalósítani.

Az örökségvédelmi fejlesztési szándék támogatandó, azonban a turisztikai térség nevesítésének hiányában az MTÜ részére rendelkezésre bocsátható, a miniszterelnök kabinetfőnöke által kezelt Turisztikai célelőirányzat és Turisztikai fejlesztési célelőirányzat nem rendelkezik e célból felhasználható forrással.

Az államtitkár azt is javasolta, hogy Siklós Város Önkormányzata egy megvalósíthatósági tanulmány keretében mutassa be a térségi szempontból értelmezhető valós turisztikai vonzerőt és potenciált, a tervezett térségi márkaképhez való illeszkedés szintjét, valamint vizsgálja meg a fejlesztésre javasolt elemeket.

Dr. Marenics János a levélre reagálva közölte: a rekonstrukciós elképzelések, tervek rendelkezésre bocsátása érdekében rendkívüli képviselő-testületi ülést fog összehívni, ahol áttekintik a szálloda és a vár éttermének terveivel kapcsolatos lehetőségeket is.