2777. január 16, vasárnap                                         Siklós Város független hírportálja

Az álláskeresők csökkenő száma mellett jelentős a munkaerőhiány


2017. december 13.
szerző: SH

asztalosszerszam

Vendéglátás, kiskereskedelem – e két ágazat nyögi leginkább Siklóson is a munkaerőhiányt, de kevés van kétkezi szakemberből is – derül ki a vállalkozók és építtetők körében végzett felmérésből.

Míg a magasan képzettek elhelyezkedését a lehetőségek száma, a középfokú végzettséggel rendelkező munkaerő hiányát a külföldön való munkavállalás okozza – vélik a legtöbben. Mint megjegyzik, erre a minimálbérnél valamivel magasabb fizetés sem jelentene megoldást, hiszen nem versenyezhetnek egy osztrák síparadicsom vagy német csomagolóüzem több százezres minimálbérével.

A pékek, eladók és felszolgálók helyzete a helyi képzés révén részben rendeződhet, ám a vidéken tanulók jó eséllyel vidéken is helyezkednek el. Ugyanez a helyzet a felsőoktatásban továbbtanulókkal: a fiatal vidékre megy tanulni, és szinte esély sincs arra, hogy diplomájával a régióban kapjon munkát.

Legnagyobb hiányt a versenyképes hidegburkoló, szobafestő, asztalos, vízvezeték-szerelő vagy lakatos szakemberekben látják, de jó kőművest és ácsot is nehezen találni. Az általunk megkérdezett közgazdász szerint a kevés szakember a munkavégzésre is kihatással van, ugyanis a minőségi versengés a túl nagy kereslet miatt nem jön létre.

Míg egyes területeken munkaerőhiány jelentkezik, a középfokú végzettséggel bíró regisztrált álláskeresők száma arányaiban közel azonos a képzettség nélküli álláskeresőkével. Ennek oka legfőképp a nem hiányszakmában való szakmai készültség valamint a nem versenyképes képzettség.

Október utolsó napján a Siklósi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának illetékességi területén 2413 volt regisztrált álláskeresők száma – közölte kérdésünkre dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott. Mint jelezte, 43,5 százalékuk nem rendelkezett szakképesítéssel, valamivel többen, 46,3 százalékuk középfokú, 3,2 százalék pedig felsőfokú végzettséggel bír. Ezek az arányok az elmúlt években sem változtak, amellett, hogy a siklósi járásban a munkakeresőként nyilvántartottak létszáma 2013-hoz képest 1180 fővel csökkent.