2020. június 6, szombat

Nagyon durva kémkedéssel bukott meg a Xiaomi


Tudomány - 2020. május 6.
szerző: SH

xiaomilogo

Hiába az inkognitó mód, a külön letiltott funkciók és a legkülönfélébb adatvédelmi beállítás, a kínai gyártó akkor is elküldte magának a közvetlen böngészési előzményeket – és még ki tudja mi mindent. Nem csak a gyártó vasai, hanem a szoftverei is vastagon benne vannak a legújabb kínai kémbotrányban.

A rejtett adatforgalomban még csak nem is nehéz észrevenni, hogy az bizony érzékeny adatokat rejt – Base64 kódolással szándékosan kerülve a feltűnést.

A Xiaominak a napokban kellett közzétennie egy frissítést, miután kiderült, még a tiltás és az inkognitó mód ellenére is eltárolták, majd kínai és orosz szerverekre küldték a felhasználók böngészési adatait. Az incidenst publikálása után többen is megerősítették. A Xiaomi tagad ugyan, de közzétett egy frissítést, mely állítólag letilthatóvá – vagy legalább rejtettebbé – teszi majd a megfigyelést.

A kémkedés nem csak a Xiaomi telefonok tulajdonosait érintette, hanem mindenkit, aki feltette a kínaiak Mi Browser Pro vagy Mint Browser böngészőjét.

A cég távközléstechnikai berendezéseken túl sok egyéb mellett hangutasításainkat kutató okosotthon-elemeket, így wifis kamerákat, mikrofonokat és kapcsolókat, szenzorokat, okostévéket, lézerszkenneres porszívókat vagy internetkapcsolattal bíró autós fedélzeti kamerákat is gyárt.