2020. június 5, péntek

NAV: még egy hónapig akár SMS-ben is kérhető a postázás


Gazdaság - 2019. február 20.
szerző: SH

sms-mobiltelefon

Akinek nincsen ügyfélkapu-regisztrációja, idén is kérheti a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól szja-bevallási tervezetének postázását – közölte a hatóság. Mint részletezik, ehhez nem kell mást tenni, mint az adóazonosító jelet és a születési dátumot tartalmazó kérelmet akár SMS-ben eljuttatni hozzájuk március 18-ig.

A NAV idén is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti azok szja-bevallási tervezetét, akikről munkáltatói, kifizetői adattal rendelkezik: legyen munkavállaló, őstermelő, áfa fizetésére kötelezett magánszemély vagy egyéni vállalkozó.

Az elkészített tervezeteket a NAV március 15-étől az Ügyfélkapun keresztül, elektronikus formában elérhetővé teszi. Akinek nincs ügyfélkapuja, az adóbevallási tervezetének postázását március 18-án éjfélig kérheti. Az elkészült tervezeteket a NAV tértivevényesen április 30-áig küldi el postán az igénylőknek.
A kérelmet benyújtani az alábbiak szerint lehetséges:

      SMS-ben a 06/30/344-43-04-es telefonszámra,

      NAV honlapján elérhető webűrlap (www.nav.gov.hu/eszja/eszja) kitöltésével,

      telefonon a 1819-es Infóvonalon, vagy az Ügyfél-tájékoztató és Ügyintéző Rendszeren keresztül, a 06/80/20-21-22-es telefonszámon,

      postai úton, levél formájában a születési dátum és adóazonosító jel megadásával,

      a NAV honlapjáról letölthető BEVTERVK-nyomtatványon,

      személyesen a NAV ügyfélszolgálatain.

SMS-ben az SZJA rövidítés mellett az adóazonosító jelet és a születési dátumot kell elküldeni ebben a formában: SZJA{szóköz}adóazonosítójel{szóköz}ééééhhnn.

Aki netán lecsúszik a március 18-ai határidőről, május 20-áig személyesen, a NAV ügyfélszolgálatain is kérheti adóbevallási tervezetének nyomtatását. Az adózók bármikor nyithatnak ügyfélkaput, mellyel adóbevallási tervezetüket a www.nav.gov.hu-ról és a www.magyarorszag.hu-ról elérhető eSZJA portálon március 15-étől megtekinthetik, és szükség esetén módosíthatják.

Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról, a korábbi évekhez hasonlóan, idén is lehet elektronikusan és papíron is rendelkezni egészen május 20-ig.