2020. július 10, péntek

NAV: van baranyai építkezés, ahol 30 milliós bírsággal játszottak


Gazdaság - 2019. november 20.
szerző: SH

epitkezes

Nagyon ritka az olyan munkaterület, ahol minden munkást bejelentettek, legyen az munkaviszony, megbízási jogviszony, vagy alkalmi munkavállalás – hívja fel a figyelmet a NAV baranyai ellenőrzéseinek tapasztalataira hivatkozva.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal kiemeli, sok olyan munkaadó van, aki sokadik bukás után is kockáztatja a feketefoglalkoztatást, a kiszabott bírság így meghaladja a 30 millió forintot is. A legjellemzőbb mulasztás a bejelentés elmaradása, ami a munkáltatók adóelkerülési szándékára utal, hiszen ezekben az esetekben nemcsak az aznapi bejelentés marad el általában, hanem a korábbi időszakokra sincsenek bejelentve a dolgozók.

A visszaeső mulasztók az alkalmazottankénti akár 1 millió forintos bírságot is kockáztatják, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a dolgozók szabályos foglalkoztatása nem a legfontosabb tényező az építkezéseken.

A feketefoglalkoztatás azon túl, hogy jelentős költségvetési kárt okoz, a dolgozókat is hátrányosan érinti, mert a szolgálati idő megszerzéséhez, és az egészségügyi ellátáshoz való jogot is elveheti a munkáltató a dolgozójától a szabálytalan foglalkoztatással.