2020. november 30, hétfő

Negyvenhárom magyar indul a paralimpián


Nagyvilág - 2016. szeptember 8.
szerző: SH/MTI

Lézershow a XV. paralimpia megnyitóünnepségén. fotó: Koszticsák Szilárd, MTI
Lézershow a XV. paralimpia megnyitóünnepségén. fotó: Koszticsák Szilárd, MTI

Tizenhét nappal az olimpia zárása után helyi idő szerint szerdán este ismét fellobbant a láng Rio de Janeiróban, és ezzel megkezdődött a XV. paralimpia. A mozgássérültek, látássérültek és enyhe értelmi sérültek sportolók legnagyobb sporteseményén 43 magyar is részt vesz.

A jövő vasárnapig tartó viadalon 22 sportágban küzdenek a résztvevők, 164 ország több mint 4000 sportolója vesz részt. A legendás Maracana Stadion kissé foghíjas lelátói előtt tartott mintegy háromórás ünnepélyes megnyitón a magyar zászlót a hetedik paralimpiáján szereplő, Barcelonában aranyérmes kerekesszékes úszó, Ráczkó Gitta vitte.

Carlos Arthur Nuzman, a szervezőbizottság elnöke megnyitó beszédében úgy fogalmazott: az emberek különbözőképpen nézhetnek ki, de egyforma a szívük. Az egyenlőség nevében vagyunk ma itt. Ti, sportolók inspiráltok bennünket. Szuper emberek vagytok, akik tudják, hogy nincs lehetetlen – mondta köszöntőjében. Az első dél-amerikai paralimpia lángját a brazil paraúszó, Clodoaldo Silva gyújtotta meg.