2019. december 7, szombat

Nem akarja a Fidesz, hogy tárgyaljanak az otthonápolási díj emeléséről


Gazdaság - 2019. június 13.
szerző: SH

idosotthon

Nem kerül a Parlament elé az otthonápolási díj, mert az Országgyűlés leszavazta azt. Mind a négy baranyai képviselő – a hogy a teljes kormánypárt is – ellen volt.

Bánki Erik, Hoppál Péter, Nagy Csaba és Hargitai János sem akarta, hogy tárgyaljanak az otthonápolási díjak megemeléséről. Már a javaslat vitájára sem voltak kíváncsiak, a szerdai ülésen csak egyetlen egy kormánypárti képviselő jelent meg a 24.hu szerint.

A javaslat szerint minden otthonápolási díjat 38 és 58 ezer forintról 100 ezer forintra emeltek volna, de a kormánypárti képviselők egységes 112 nem voksa mellett a teljes ellenzék 51 igen gombnyomása semmit sem ért.

Korábban a javaslat előterjesztője, az LMP-s Ungár Péter azt kérdezte, hogy a kormány megemeli-e a szociális szektorban dolgozók drámai és megmagyarázhatatlan béreit, valamint mikor növelik azoknak az otthonápolási díját, akik nem gyerekeiket, hanem házastársukat vagy szüleiket ápolják otthon. Rétvári Bence, az Emmi államtitkára erre az MTI szerint azt felelte, hogy a szociális szférában 2014-ben ágazati bérpótlékot, 2015-ben ágazati, 2016-ban pedig összevont bérkiegészítést vezettek be. Az elmúlt 5-6 esztendőben az ágazatban 60 százalék körül emelkedtek a keresetek – tette hozzá.