2019. január 22, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

Nem emelni, igazságosabbá kell tenni a siklósi adóztatást


2017. szeptember 29.
szerző: SH

local-tax-ado

Az önkormányzat tavaly adventkor több mint 20 millió forintot osztott szét ezer rászoruló család között, ezt az összeget idén megemelnék. Siklós polgármestere szerint a kedvezményezettek körének kiterjesztése nyújt lehetőséget az adórendszerben lévő igazságtalanságok kisimításához is.

Kicsit előre tekintve a jövő év gazdálkodásában több tényező is meghatározó a városok számára. Dr. Marenics Jánost Siklós lehetőségeiről, az adórendszerről kérdeztük, mellyel kapcsolatban jelezte: alapvetően meghatározó lesz a közelgő parlamenti választás. A béremelések, a nyugdíjasok feljavított juttatásai miatt több pénz lesz az embereknél, amit a legtöbb önkormányzat ki is fog használni, megemelik az adóikat.

Siklóson nem támogatok emelést, inkább át kellene strukturálni az adókat, mert be kell látni, hogy az adórendszerünk igazságtalan – fogalmazott dr. Marenics János, magyarázva: egy 40 négyzetméteres panellakásban egyedül élő nyugdíjas számára ugyanaz az évi 17 ezer forintos kommunális adó van kivetve, mint egy 300 négyzetméteres, nagy kerttel és több garázzsal bíró luxus családi házra, ahol jól menő vállalkozó lakik. Ez sok politikus számára népszerű, de nem racionális, nem életszerű és legfőképp nem igazságos – fogalmazott.

Ezért arra készülünk, hogy települési támogatás keretét megemeljük, amit el kell juttatnunk az egyedülálló, idős embereknek is – mondta a polgármester. Mint jelezte, ezek az emberek becsülettel dolgoztak életükben a szocializmus alatt és utána is, most pedig nem tehetnek arról, hogy a rendszerváltás után megváltozott a magyar gazdasági élet, az adó és nyugdíjrendszer.

A fűtési támogatást az 5 ezer főnél nagyobb lakosságszámú települések nem igényelhetik, ezért a települési támogatás az, amivel több segítséget lehet nyújtani ezeknek az embereknek – összegezte dr. Marenics János. Leszögezte: az adórendszer változtatásához nem látom a testület elszántságát és egységét.

Arra a kérdésre, hogy a támogatás kiterjesztése mellett emelkedik-e a kommunális adó – mely az ajánlás szerinti 27 ezer forintos maximum helyett Siklóson évi 17 ezer forint – a polgármester kijelentette: azért nem tudnák emelni a kommuniális adón – hozzátéve, indokolt lenne – mert ugyanazt a terhet ugyanazt az emberek viselik. Akik nem fizetnek siklóson adót és segélyekhez, szociális támogatásokhoz folyamodnak, a megemelt adót sem fizetnék. Viszont a megemelt adóval azokat sújtanánk, akik becsülettel fizetnek, így vállukon viszik a település terheit – magyarázta, újból rámutatva: a kiterjesztett települési támogatással a tisztességgel élő, életüket ledolgozó emberekhez is eljutnának a jövőben.