2020. április 8, szerda

Nem idei feladat lesz a Siklóson őrködő kamerarendszer kiépítése


Helyi hírek - 2018. július 11.
szerző: SH

biztonsagi-kamera

Biztonsági kamerarendszert építhetnek ki Siklóson. A legutóbbi testületi ülésen levették a témát a napirendek közül, mivel a megvalósításához komoly tanulmányokra is szükség van, de a jövőre nézve megfogalmazódott az igény.

A térfigyelő kamerarendszer alapvető feladata a közterületek felügyelete, az ott tartózkodók és az ott elhelyezett vagyontárgyak biztonságának felügyelete. Ilyen, a nap 24 órájában utcákat pásztázó és az ott történteket rögzítő kamerahálózatot nem üzemeltethet akárki, elsősorban a rendőrség és közterület-felügyelet jogkörébe tartozik.

Siklóson az igény elesősorban a közterületi rongálások, garázdaságok miatt alakult ki, hiszen egyre inkább körvonalazódik, hogy azoknak a rendőrség nem tud gátat szabni. A hatóság munkáját az utcákon üzemelő kamerarendszer a betörések, gépjárműfeltörések vagy egyéb, közterületen elkövetett bűncselekmények felderítésében is segítené, de az egyre szaporodó balesetek között egyes közlekedési szituációkat is könnyebb lenne tisztázni.

A kamerarendszer kérdésköre egyelőre lekerült a napirendről. Mint dr. Marenics János elmondta, hatékony megvalósításához komoly tanulmányokra van szükség, a feladatra – melyet elsősorban pályázatokból valósítanának meg – a jövő évi költségvetés tervezésekor tér vissza a városvezetés.

A modern, de átlagosnak mondható rendszerek összetett feladatokra is képesek: otthonainkba tervezett kamerák közül is sok már nem csak a mozgást képes követni, hanem az történteket is értelmezik: az üres utcán meg tudják különböztetni és esemény alapján külön tárolják a járművek, emberek vagy állatok mozgását, felismerik és haladási irányuk szerint naplózzák az autók rendszámtábláját, ha kell, SMS-t küldenek felbukkanásukról.

A komolyabb hálózatok még összetettebb feladatokat látnak el, hiszen felismerik a támadásokat, arcfelismerő funkciójuknak köszönhetően pedig statisztikát csinál egyes emberek mozgásáról, és felhasználói beavatkozás nélkül követheti valaki mozgását akár az egész lefedettségi területen át.