2020. június 5, péntek

Nem vásárolhatnak több olvasót a Mediaworks lapjai


Tudomány - 2019. május 15.
szerző: SH

facebookmonitor

Letiltotta a Facebook a kormányközeli lakájmédia egyik kiadójának, Mediaworksnek a hirdetési profiljait – panaszkodik épp a Facebook-oldalaira posztolva a propagandalánc.

A Facebook pénzért kínál lehetőséget, hogy a megosztott tartalom minél több, közvetlenül nem érintett felhasználóhoz eljusson. Ehhez egy hirdetési fiók tartozik, ám akinek ez nem áll rendelkezésre, csak a valódi, már megszerzett olvasótáborára és azok közvetlen környezetére támaszkodhat, olyan kattintásokra, ahol a bejegyzés valóban érdeklődés és aktív követők alapján terjed. Magyarul nem áll módjában elért felhasználókat vásárolni.

Szó sincs arról, hogy a közösségi oldalról száműzte volna az egyforma kormánypropagandát hirdető lapokat a közösségi oldal, csupán ezentúl az látja a posztjaikat, akit valóban érdekel, és nem tudnak közönséget vásárolni.

A kiadó érdekeltségébe tartozó lapok persze egy kaptafára állítják, hogy szerintük politikai és ideológiai indíttatású az intézkedés, a közösségi oldal viszont nagyon is egyértelmű feltételeket szab meg a hirdetések és felületeik használatára.

Ilyen korlátozás alá eshet például az, aki hirtelen, nagy számú, nem valós személytől származó oldalkedvelésre tett szert – ezt a kiskaput már bezárták – vagy az, aki bizonyos módon sokszoros tartalmat jelenít meg, illetve az ahhoz kapcsolódó hirdetést feltűnően nagy számú álprofillal teszik teljesítetté. Persze ezeken kívül számos más oka is lehet egy felfüggesztésnek.

A szélsőséges, inkorrekt politikai megnyilvánulások ellen korábban hadat üzenő Facebook számára az a leginkább kiszűrhető, ha egyoldalú politikai hirdetések jelennek meg a nagyobb tábor elérése érdekében fizetett formában – sok helyről, megegyező tartalommal, ám eltérő címmel.

A pontos okról pedig minden esetben tájékoztatják a felhasználót – erről a központilag is irányított lapok viszont nem közöltek semmit, ám közleményük abba az irányba közelít, mintha a teljes felületről eltávolították volna- de ez nem így van.