2020. április 9, csütörtök

Nincs többé lista – változik a szavazás menete


Helyi hírek - 2019. július 26.
szerző: SH/MTI

siklos-fentrol-felulrol,belvaros

Négy település választói nem abban a választási rendszerben szavaznak az őszi önkormányzati választáson, mint öt éve: a lakosságszám módosulása miatt ugyanis megváltozott a választás rendszere Siklós mellett Edelényben, Diósdon és Halásztelken is.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény szerint más rendszerben szavaznak azok, akik tízezer vagy annál kevesebb lakosú településen élnek, mint a tízezernél több lakosú településen élők.

A tízezer vagy annál kevesebb lakosú településen a helyi önkormányzati képviselőket a település választópolgárai egyéni listás választási rendszerben választják meg, amelyben a település egy választókerületet alkot. A választónak annyi szavazata van, ahány tagú a képviselő-testület; a képviselők száma száz lakosig kettő, ezer lakosig négy, 5 ezer lakosig hat, 10 ezer lakosig nyolc.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény alapján a települési önkormányzati képviselő-testület tagjainak számát a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásának évében, a január 1-jei lakosságszám alapján kell meghatározni. A jegyzők ezt mindenhol meg is határozták.

Siklóson 2014-ben még vegyes választási rendszerben választottak képviselőket, ősszel azonban már egyéni listán lehet, mivel a település lakosainak száma tízezer alá csökkent: 2019. január elsején a városban mindössze 9730-an éltek. A változás érinti a képviselők számát is: 11 helyett 8 tagú lesz az ősszel megválasztandó testület.

Edelényben is 10 ezer alá csökkent a lakosságszám, míg a Pest megye Diósdon és Halásztelken 10 ezer fölé emelkedett. Ott 8 helyett 11 tagú lesz a képviselő-testület.