2018. november 14, szerda                                         Siklós Város független hírportálja

Nobel-díjra jelölték Soros Györgyöt


2017. december 4.
szerző: SH

nobelresz

A Wesley János Lelkészképző Főiskola öt professzora, Iványi Gábor lelkész, Lukács Péter oktatáskutató, Majsai Tamás teológus, Nagy Péter Tibor szociológus, valamint Szilágyi Gál Mihály filozófus levélben kezdeményezték a Nobel-békedíj odaítélését Soros Györgynek.

A Nobel-békedíjat azért adnák az amerikai milliomosnak, mert az 1980-as években a magyar, cseh és lengyel ellenzék kitartó és szisztematikus támogatásával hozzájárult a demokrácia megteremtéséhez és a Varsói Szerződés felbomlásához. Az általa elnökölt Open Society Institutes mindenütt a világon támogatja a békés demokratikus átalakulás ügyét. Az általa finanszírozott Central European University magas akadémiai színvonalú, nemzetközi és a demokrácia iránt elkötelezett diákok ezreit bocsájtotta ki.

Az antidemokratikus aktivitásukról elhíresült kormányok – mint a fehérorosz, vagy a 2014 utáni magyar – Soros György személyét központba helyező propagandakampányukkal csak megerősítik a demokratikus oldal meggyőződését Soros személyének szimbolikus súlyáról – fogalmaznak a professzorok.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára egy délutáni sajtótájékoztatón erre reagálva azt felelte: idén már volt április 1., 2018 pedig még messze van. Bánki Erik is komolytalannak minősítette a felvetést, mondván: a résztvevők alárendeltjei Soros György alapítványainak.