2020. október 27, kedd

Nőtt a fertőzöttek száma Siklóson, aktualizálták az intézkedési tervet


Helyi hírek - 2020. szeptember 21.
szerző: SH

sikloszaszlo

Továbbra is jelen van városunkban a koronavírus. Az igazolt esetek száma már öt, a hétvégén újabb két siklósi polgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést – ismertette Riegl Gábor. Ahogy az új fertőzések hazai és helyi adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma zajlik.

Siklós polgármestere kiemelte, az érvényben lévő általános szabályoknak most még nagyobb a jelentőségük. A cél most is az, hogy a siklósiak biztonságban legyenek. Hangsúlyozta, a város minden intézményében a szabályokat betartva és másokkal is betartatva folynak a mindennapok, szigorú rend szerint működnek.

A szükséges védőeszközök, fertőtlenítőszerek rendelkezésre állnak Siklóson, azok pótlása folyamatos.

A polgármester a testhőmérséklet méréshez szükséges eszközöket hétfőn átadta a város a Siklósi Óvoda és Bölcsődének. A napokban egyebek mellett ötezer darab egyszer használatos maszk és négyezer darab gumikesztyű is érkezett. Az önkormányzat biztosít minden szükséges eszközt a megfelelő védekezéshez, a járványhelyzetben pedig a szokásos munkálatok mellett a közterületek fertőtlenítésre is kiemelt hangsúlyt fektet Siklós Városgondnoksága.

A polgármester elmondta, folyamatos az egyeztetés a város egészségügyi-, szociális-, oktatási-, kulturális intézményvezetőivel. A korábban előírt intézményi intézkedési tervet a ma hatályba lépett rendeletek szerint aktualizálták. Jelezte: több október elejére tervezett siklósi rendezvényt a napokban hivatalosan is lemondtak a szervezők, a megrendezésre kerülő eseményeknél pedig a létszámkorlát betartatása a rendezvény szervezőjének feladata és felelőssége.

Októbertől kötelező lesz belépéskor az iskolákban a testhőmérséklet-vizsgálat. A fenntartótól, Käszné Lebő Zsuzsanna tankerületi igazgatótól kapott tájékoztatás szerint zavartalan működés mellett teljesíteni tudják a koronavírus-járvány megelőzésére szolgáló előírást. Továbbra is mindent megtesznek, hogy elkerüljék a vírus megjelenését.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme – szögezte le Riegl Gábor. Az időseket is arra kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben – emlékeztetett a polgármester. Kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett immáron a mozikban, színházakban, egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a szórakozóhelyeket be kell zárni – húzta alá a polgármester a kormány hétfőtől hatályos általános rendelkezéseire és előírásokra rámutatva.