2020. július 6, hétfő

Nyáron lép életbe az új dróntörvény


Itthon - 2019. november 8.
szerző: SH

dronejjel

Nyáron léphet érvénybe az a drónok üzemeltetésére vonatkozó szabályozás, mely februárra készül el – derült ki a II. Drón Konferencián és Expón.

Idén életbe lépett egy közös európai uniós drónszabályozás, Magyarország pedig azon dolgozik, hogy kialakítsa a hazai jogszabályi környezetet. Ez várhatóan 2020 nyarán életbe is léphet – mondta az eseményen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Mint utalt rá, a jogszabály a magánélet védelmére is nagy hangsúlyt fektet majd, így meg kell határozni például azt is, hogy magánterületek fölé milyen feltételekkel lehet repülni.

Az ügyben a rendőrség is felszólalt, egész pontosan törvénymódosítást kezdeményezett annak érdekében, hogy egységesen lehessen büntetni azokat, akik a megszegik a drónokra vonatkozó szabályokat. Ennek részeként a közúti bírságokhoz hasonlóan fix összegű légiközlekedési bírságot szabhassanak majd ki – ismertette László Andrea rendőr alezredes. Mint a közlekedési főosztály funkcionáriusa kiemelte, ha a drónt vezető más testi épségét veszélyezteti, az már bűncselekmény. A megítélésről és a szubjektív veszélyeztetésről nem szólt.

Az új szabályozás 2020 július elsején lép életbe, és mint Lovas Nikoletta, a tárca Légi- és Víziközlekedési Fősztályának vezetője rámutatott, megfordítja majd a mostani helyzetet: nem azt szabályozzák majd, hogy hol szabad repülni, hanem azt hogy hol nem. A légterek elérést pedig a HungaroContol hamarosan napvilágot látó alkalmazásán keresztül lehet majd bejelenteni.