2019. április 20, szombat                                         Siklós Város független hírportálja

Nyolc új viharjelző lesz a Balaton körül


2018. július 19.
szerző: SH

Elvonuló vihar a Balatonon. fotó: Kacsúr Tamás
Elvonuló vihar a Balatonon. fotó: Kacsúr Tamás

Nyolc új viharjelző állomást telepít a meglévő harminc balatoni mellé az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

 A projekt keretében Balatonszepezdre, Balatonedericsre, Fenékpusztára, Balatonszárszóra és Tihanyba új parti viharjelző állomást terveztek, Siófokon, Szigligeten és Keszthelyen pedig vízközepi állomás létesül.

 Jelenleg a Balatonon kívül a Fertő tó, a Velencei-tó és a Tisza-tó partjainál üzemel viharjelző rendszer, összesen 43 állomással. Ezek egy része már LED-es technológiával működik, ami jobb láthatóságot és gazdaságosabb üzemeltetést biztosít – tették hozzá.

 Elsőfokú viharjelzés legalább óránkénti 40 kilométeres erősségű szél esetén lép életbe, ilyenkor percenként 45 sárga fényű villanás jelzi a vízben és a vízparton tartózkodók számára a veszélyt. Ekkor úszni, csónakázni vagy a vízen bármilyen más sporteszközzel tartózkodni csak a parttól számított 500 méteren belül szabad. Óránkénti 60 kilométeres vagy annál erősebb szél esetén másodfokú a viharjelzés, a viharjelzőlámpák ekkor percenként 90-szer villannak fel. Ilyenkor tilos úszni, fürdőzni, csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni. Viharjelzés alatt korlátozás nélkül csak lajstromszámmal ellátott, vizsgáztatott vitorlással szabad a vízen tartózkodni.