2021. január 17, vasárnap

Bizottság alakult a kormány törölt migránsozós, kétes hirdetései miatt


Itthon - 2019. augusztus 12.
szerző: SH

Fotó: Mónus Márton, MTI
Fotó: Mónus Márton, MTI

Az Igazságügyi Minisztériumban munkacsoport alakul a kérdés áttekintésére, hogy meddig terjed a véleménynyilvánítás és a techcégek által gyakorolt cenzúra szabadsága – jelezte Varga Judit igazságügyi miniszter a Sziget fesztivál európai uniós pontján.

Az országokhoz nem köthető, határokon átívelő tevékenységet folytató nagyvállalatok szabályozását uniós és nemzeti szinten egyaránt újra át kell tekinteni. A techcégek működése nem átlátható, nem ellenőrizhető, nem biztos, hogy ott fizetnek adót, ahol a bevételük keletkezik – mondta az igazságügyi miniszter az EU és a Facebook társadalom – kihívások és megoldások című előadásában.

Varga Judit a jelenlegi helyzetet elsősorban azért tartja aggályosnak, mert – mint fogalmazott – ezek a cégek egyre inkább politikai és társadalmi aktorokként lépnek fel a világban. Nemcsak arra koncentrálnak, hogy a maguk területén jobbá tegyék a világot, hanem próbálják a mögöttük álló tulajdonosok meggyőződése szerinti világképet ráerőltetni a felhasználókra. Például a Facebooknak nem dolga, hogy cenzúrázzon bizonyos migrációval kapcsolatos híreket – jelentette ki.

Mint megjegyezte, hazánkban 5,4 millió ember használja a Facebookot, 1,9 millió az Instagramra is rá van kattanva, tehát az itt élők aktívan vannak jelen a digitalizációs térben. Erős alapjogi kihívásról beszélünk, az embereknek világosan látniuk kell, ki őrzi az őrzőket – mondta arra vonatkozóan, hogy a bizottság látni akarja, kik és miként dolgoznak a legtitkosabb kapuk mögött.

Érdemes lenne ezzel a területtel mélyrehatóbban foglalkozni, hogy a multinacionális vállalatoknál kik és milyen szabályok, átláthatósági követelmények mellett hozzák meg döntéseiket – fogalmazott.

Teljesen figyelmen kívül hagyva, hogy valamennyi közösségi oldal saját gazdasági megfontolásból üzemeltetett vállalkozás, kijelentette, hogy a techóriások saját céljaikra használják virtuális tereinket. Ismertette azt is, hogy a digitális szolgáltatások adózására vonatkozó kezdeményezés egyelőre megfeneklett.