2020. január 21, kedd

Október 13-án választ Siklós – itt vannak a szabályok


Helyi hírek - 2019. szeptember 28.
szerző: SH

szavazas

Változik a szavazás menete Siklóson. Megszűnnek az egyéni választókerületek – azaz a területi listák -, és immáron csak nyolc képviselőre lehet szavazni. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény alapján a települési önkormányzati képviselő-testület tagjainak számát a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásának évében, a január 1-jei lakosságszám alapján kell meghatározni. Ennek megfelelően Siklós 8036 választópolgára az október 13-ára kitűzött választásokon nyolc képviselőt és egy polgármestert választ.

A választásra jogosultak már korábban kaptak egy értesítőt, melyen az szerepelt, hogy nyilvántartásba vették őket, illetve közölték velők, hogy melyik választóhelyiségben szavazhat. Siklóson 9 szavazókör lesz. A máriagyűdi településrészen a Járó Péter utcai közösségi házban, valamint az idősek otthonában, Siklóson a Köztársaság tér 6. és a Hajdu utca 13. szám alatti általános iskolában, a Gyűdi u. 2. szám alatti gimnáziumban, a Köztársaság 8. szám alatti Szolgáltató Házban, a Dózsa György utca 33. alatt lévő óvodában, valamint két szavazókör a Kossuth tér 15. szám alatti művelődési ház épületében várják a szavazókat.

A sorsolás szerint a polgármester-jelöltek Ottó Krisztián Ottó (független), Riegl Gábor (Fidesz-KDNP) és dr. Imri Sándor (független) sorrendben követik majd egymást a választási íveken. A 28 képviselőjelölt sorrendje Hullmann Béla (független), dr. Imri Sándor (független), Schneider Péter Pál (Fidesz-KDNP), Juhász Tibor (független), Csuga Zoltánné (Fidesz-KDNP), Kelemen Rajmund (független), Kosztics Zoltán (Cöce), Zádori Tivadar (független), Puskás Zoltán (független), Ottó Krisztián Ottó (független), Manyaszekné Várnai Judit (Fidesz-KDNP), Mojzes Tamás (Fidesz-KDNP), Szalai Ottó (független), Mikola János (független), Viczai Zsolt Gábor (független), dr. Szepesvári Zsolt (független), Bálint Lajos (független), Hirdi Attila (Fidesz-KDNP), Nagy Tiborné (független), Király Pálné (független), Krémer György (Fidesz-KDNP), Virág László (független), Reitz Emilné (független), Katona Csaba (Fidesz-KDNP), dr. Marenics János (független), Rudolf Zsolt (Fidesz-KDNP), Szomor János (független) és Vida Dezső (független) lett.

Mivel Siklós lakossága tízezer fő alá csökkent, változik a szavazás menete. Korábban kerületenként saját jelöltekre lehetett szavazni, de ennek vége, az egész város

      valamennyi választókerületében egységes lista lesz,

mindenhol ugyanazokra a jelöltekre szavaznak. A közülük legtöbbet kapott nyolc képviselő és polgármester fogja a következő öt évben irányítani a várost. Fontos szabály, hogy a szavazólapon

      legfeljebb egy polgármestert és legfeljebb nyolc képviselőt lehet bejelölni.

Természetesen ennél kevesebb voksot is lehet adni – akár egyetlen szavazattal kitöltött ív is leadható -, de azok a szavazólapok, amelyeken

      egynél több polgármestert vagy nyolcnál több képviselőt jelöltek be érvénytelenek, és nem számítanak bele a szavazásba.

Érvényes szavazatnak az számít, ha a jelölt neve melletti mezőben két egymást metsző vonal szerepel. Ez lehet plusz jel (+) vagy iksz is (x), de bármilyen alakzat elfogadott, mely eleget tesz ennek a feltételnek – így például egy kereszt, vagy csillag is. A vonalak számától függetlenül érvénytelen arra a jelöltre leadott szavazat, mely melletti rublikában nincs két egymást metsző vonal, mert például csak egy mosolygós arcocskát rajzoltak (☺).

Változik a nemzetiségi önkormányzati választás is. Míg korábban külön nemzetiségi szavazókör volt, idén minden nemzetiségi választópolgár – aki szeptember 27-ig kérte felvételét a nemzetiségi névjegyzékbe – a lakóhelye szerinti szavazókörben adhatja le szavazatát. A nemzetiségi választáson a szavazásra zöld színű szavazólap szolgál, amelyet kitöltését követően zöld színű borítékba kell zárni. Itt a szavazat érvényességének további feltétele a zöld boríték lezárása. Tehát ha valaki elfelejti leragasztani a borítékot, az a szavazat érvénytelenségét jelenti.

A szavazás október 13-án – vasárnap – reggel 6 órától 19 óráig tart. Minden szavazónak magával kell vinnie egy személyazonosságot igazoló okmányt, mely lehet személyi, útlevél vagy vezetői engedély, és a lakcímkártyáját. A választási értesítőre nincs szükség.

Ha valaki 19 óra előtt érkezik, leadhatja szavazatát attól függetlenül, hogy a borítékba helyezett lapjait mikor dobja be az urnába. Ugyanígy szavazhatnak ott, ahol véletlenül sorok alakulnának ki a záróra idején. A szavazóhelyiség lezárását követően kezdődik a szavazatok számlálása, mely szigorú szabályok szerint zajlik.

A részeredményeket és a választások hivatalos eredményét oldalunkon folyamatosan frissítve tesszük majd közzé.