2019. május 24, péntek                                         Siklós Város független hírportálja

Olcsóbban vonatozhatunk decembertől


Gazdaság - 2017. november 22.
szerző: SH/MTI

vonat-intercity

Az automatás vásárlásoknál öt százalékos lesz a kedvezmény, az otthon nyomtatott vagy mobileszközön bemutatott vasúti menetjegyek pedig tíz százalékkal lesznek olcsóbbak december 10-től.

A helyközi közlekedés alaptarifái 2010 óta változatlanok.

A MÁV-START egyes járataira 20 százalékkal csökkentheti az e-jegy árakat – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). Emlékeztettek rá, hogy a személyszállító vasúttársaságok 2013 óta kínálják három százalékkal olcsóbban az otthon nyomtatott vonatjegyeket, pedig újabb kedvezményeket vezethetnek be az elektronikus csatornákon értékesített menetjegyekre. Mint kitértek rá, a MÁV-START minden ötödik utasa önkiszolgáló rendszerben vásárolja meg menetjegyét.

A szolgáltatók egyes alacsonyabb kihasználtságú járataikra húsz százalékkal olcsóbban kínálhatják az e-vonatjegyeket. A kedvezményes körbe elsősorban az utazási csúcsidőn kívüli, jellemzően hajnalban, késő este, szombaton délután vagy vasárnap délelőtt közlekedő vonatok kerülhetnek be.

A kinyomtatott vagy mobileszközön bemutatott menetjegyek a jelenlegi három helyett tíz százalékkal lesznek olcsóbbak. Az elővétel lehetőségét a vasúttársaságok már december 8-tól megnyitják.

A vasúti rezsicsökkentésben érintett járatok a menetrendekből egyértelműen azonosíthatóak lesznek – ígérik, hozzátéve, a fejlesztési tárca a bevezetés után egy évvel a vasúttársaságokkal közösen értékeli majd a kedvezményrendszer jelentős bővítésének hatásait, eredményeit, mérlegeli az indokolt finomhangolás lehetőségeit – jegyezték meg.