2020. július 8, szerda

OMSZ: a ciklon tehet hiteltelenségükről


Tudomány - 2018. február 7.
szerző: SH

barometer

Az elmúlt években nem igazán fordult elő, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat révén közreadott időjárás-előrejelzés akár csak rövid távon is helyesnek bizonyult volna, mint ahogy a legutóbbi prognózis szerint ma sem borítja jég a tájat és nem szakad a hó. Az OMSZ magyarázkodik.

Mediterrán ciklon rombolja a hitelességünket – írták azóta már letörölt Facebook-posztjukban. Mint mentegetőznek, ezeknek a ciklonoknak a mozgása az utolsó pillanatig kiszámíthatatlan. Igaz, azt is hozzátették, hogy a Nyugat-Dunántúl kivételével eső áztatja ma az országot. Segítünk: a siklósi térség nem ott van.

Úgy tűnik, a referenciaként használt szolgálatok a ciklonos dolgot másként látják, mivel az ő rövidtávú előrejelzésük döntő többségében helyesnek bizonyult a vizsgált 30 hónapos időszakban.

Oldalunk a továbbiakban nem veszi alapul az Országos Meteorológiai Szolgálat magas kockázatú jelentéseit.

Ha nem tudná, milyen idő várható, az év bármely szakában nyugodtan olvassa el a szokásos előrejelzést: az ország egyes részein napos idő várható, máshol felhők takarhatják majd a napot. Az évszaknak megfelelően az erősen felhős területeken csapadék is kialakulhat, záporok, zivatarok helyszínén felerősödő széllökésekkel.