2020. szeptember 23, szerda

Ónos eső – szó sincs égből hulló nehézfémről


Itthon - 2020. január 10.
szerző: SH

onosesofaagjeg

A téli időjárás során nem egyszer hallani ónos esőről, az útra eső formájában lehulló, és azonnal megfagyó csapadékról. Az azonban kevésbé köztudott, hogy miből is áll az ónos eső, mi is ez a jelenség.

Valójában szó sincs arról, hogy nehézfém hullik az égből, csupán közönséges tiszta vízről és egy időjárási jelenségről beszélhetünk, melyet két hideg légréteg és a közéjük szorult melegebb légtömeg okoz. A felső, hideg rétegben kialakult, lehulló jégkristályok útjuk során a közrefogott meleg légpárnát elérve megolvadnak, ám a föld közelében lévő, fagypont körüli légrétegen ismét lehűlnek. Halmazállapotot váltani viszont már nincs idejük a levegőben, így a csapadék eső formájában éri el a talajt, ahol a cseppek szétporladva azonnal jéggé fagynak.

Az így létrejött észrevehetetlen jégpáncél komoly veszélyt jelent a közlekedés résztvevőire, szerencsére a kialakulásához vezető körülmények jól modellezhetőek és a veszély kellő időben előre jelezhető. Oldalunkon folyamatosan adunk tájékoztatást az érvényben lévő riasztásról valamint szélsőséges időjárási viszonyok között az utak állapotáról, közlekedési viszonyokról.