2020. január 22, szerda

Orbán bocsánatot kért, hogy ne rúgják ki, de minden marad ahogy volt


Nagyvilág - 2019. március 14.
szerző: SH

Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI
Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI

Orbán Viktor miniszterelnök levelet intézett azokhoz a néppárti vezetőkhöz, akik kezdeményezték a Fidesz kizárását az EPP-ből; írásában a Fidesz elnöke bocsánatot kér a támadó nyelvezetért, de fenntartja politikai álláspontját – közölte a Reuters.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke megerősítette a levelek hitelességét, és azon értesülést is, hogy hasonló tartalmú leveleket küldtek el valamennyi néppárti tagpártnak, amelyek csatlakoztak a Fidesz kizárására irányuló kezdeményezéshez.

A Fidesz vezetői az utóbbi napokban többször határozottan leszögezték, hogy alapvető politikai kérdésekben a Néppárttal kialakult vita során nem tesznek engedményt. Legutóbbi, a Magyar Rádiónak adott interjújában Orbán Viktor arról beszélt: a keresztény kultúra megvédése és a migráció ügyében semmilyen kompromisszum nem képzelhető el, minden másról lehet beszélgetni.

A Reuters által csütörtökön megszerzett egyik levélben Orbán Viktor felkérte a flamand kereszténydemokraták vezetőjét, Wouter Beke-t, hogy vizsgálja felül a Fidesz kizárására vonatkozó javaslatát.

Azt írta: nem titok, hogy komoly nézeteltérések vannak a Fidesz és a CD&V között a migráció ügyében, a keresztény kultúra és Európa jövőjének védelmében. Az sem titok, hogy nem kívánjuk megváltoztatni a pozíciónkat ezekben az ügyekben. Mégis, nem tartom ésszerűnek, hogy effajta nézeteltéréseket úgy oldjunk meg, hogy kizárunk egy pártot a politikai családunkból. Ezért tisztelettel azt szeretném kérni, hogy vizsgálja felül a kizárásra vonatkozó javaslatát.

Ugyanakkor, Daul elnök úr és Weber frakcióvezető úr tiltakoztak az ellen, hogy „hasznos idiótáknak” neveztem a kizárásunkat kezdeményező pártokat. Ez valójában egy idézet Lenintől, amellyel bizonyos politikai döntéseket szándékoztam kritizálni, nem pedig egyes politikusokat.

Ezúttal szeretnék elnézést kérni, ha személyesen sértőnek találta a megjegyzésemet.

Wouter Beke, a CD&V elnöke egy belga lapnak úgy nyilatkozott: ő ugyan elfogadja a bocsánatkérést, de ez a vita már régóta azokról az alapértékekről szól, amelyeket fontosak Európában, mint például a sajtószabadság, a hatalmi ágak szétválasztása, vagy a szolidaritás. És a külső határaink közös védelméről, amit Orbán Viktor akadályoz.