2020. április 1, szerda

Orbán: Szlavónia és Baranya legyen ismét a világ közepe


Nagyvilág - 2019. november 28.
szerző: SH/MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI
Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI

Össze kell kapcsolni Horvátországot és Magyarországot, hogy Szlavónia és Baranya megye ismét a világ közepe, irigyelt térség lehessen – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a horvátországi Eszéken.

A kormányfő csütörtökön Eszéken horvát kollégájával, Andrej Plenkoviccsal átadta a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ diákotthonát. A megnyitón kiemelte: 80-100 éve Szlavónia és Baranya a két ország leggazdagabb részei közé tartozott.

Hogy újra sikeres legyen ez a térség, össze kell kapcsolni országainkat, mert ha elszigeteltek maradunk, sikertelenek leszünk – fogalmazott. Orbán Viktor hangsúlyozta: ha Horvátország végre belép a schengeni övezetbe – amit Magyarország támogat -, az utolsó akadály is elhárul; Magyarország és Horvátország között szabad lesz az átjárás a kultúra, a sport, az üzleti és politikai kapcsolatok előtt is.

A miniszterelnök kitért a külföldre vándorolókra, jelezve, ez nemcsak Horvátország, hanem Magyarország problémája is. Kiemelte: a magyar és a horvát kormány azon dolgozik, hogy a két ország olyan hely legyen, ahova van értelme visszajönni. Magyarországon ez a folyamat már megkezdődött, és meg fog történni Horvátországban is.

A diákotthon alapkövét Kövér László, az Országgyűlés elnöke Gordan Jandrokovic horvát parlamenti elnökkel tavaly októberben tette le. A húsz éve működő központ kétnyelvű óvodának, általános iskolának és középiskolának is helyet ad, diákotthona azonban eddig nem volt.