2019. április 23, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

Ők lesznek az Ördögkatlan díszvendégei


2018. június 28.
szerző: SH

ordogkatlan-szemuveg

Augusztus első hete a Katlané. A július 31. és augusztus 4. között megrendezésre kerülő fesztivál Kisharsánytól Beremendig több tucat helyszínen több száz fellépőt mozgat meg, akik között a díszvendégek kiemelt figyelmet kapnak, mielőtt szemezgetünk a legjelentősebb programokból.

A szabad gondolkodás minden dzsesszzenész számára óriási lehetőség – mondta egyszer az egyik díszvendég. A szervezők ezt a gondolatot rögtön el is kapták, mert az Ördögkatlan óriási – és sajnos ritka – lehetőség a szabad gondolkodásra, és ha így van, akkor a dzsesszzenészeknek (is) itt a helye, köztük az egyik legjelentősebbnek, Snétberger Ferencnek.

Magvető Kiadó legidősebb szerzője Dante, a legfiatalabb Zilahi Anna, Kertész Imre és Esterházy Péter kiadója, de a teljes névsort persze nem is lehet felsorolni. Egy biztos: a Magvető az egyik legrangosabb kiadó, és most elhozza kortárs íróink javát a Vylyan Teraszra. A terasz-irodalom Nádasdy Ádám, Szilasi László, Darvasi László, Balaskó Ákos, Fehér Renátó, Zilahi Anna, Turi Timea, Totth Benedek, Horváth Viktor, Szarvas József és Bérczes László nevével van fémjelezve.

A Sztalker Csoport és k2 Színház két öntörvényű színházi társulat sok közös vonással: mindkettő fiatal, mindkettő tehetséges, mindkettő premiert hoz létre a Katlanban, mindkettő fókuszában karizmatikus fiatalemberek állnak: Benkó Bence, Fábián Péter és a k2 csapata a semmiből hozzák létre a Baranyai gyöngyösbokrétát, mely semmi a Dél-Baranyában élő emberek élete; ifj. Vidnyánszky Attila, H. Vecsei Miklós és a vadiúj Sztalker Csoport klasszikus szöveget, Faulkner Míg fekszem kiterítve című gyönyörűséges szövegét fordítja le saját színházi nyelvére. A végeredmény mindkét esetben a szabad emberi alkotóerő katartikus megszólalása.