2018. december 13, csütörtök                                         Siklós Város független hírportálja

Orosz elnökválasztás: nem indulhat Putyin fő kihívója


2017. december 26.
szerző: SH

putyingrafit

Vlagyimir Putyin orosz államfő korábban a születésnapját ünneplő GAZ autógyárban tett látogatása alkalmával bejelentette be, hogy indul a március 18-i elnökválasztáson.

A volt KGB-s ügynök gyakorlatilag 1999. vége, azaz Borisz Jelcin elnök lemondása óta irányítja az Oroszországot államfői, majd formálisan miniszterelnöki és újra államfői minőségben. A 65 éves politikus – akit hívei a szovjet blokk szétesése okozta káosz uralásáért tisztelnek, ellenzői pedig diktátorként tartanak számon – negyedik alkalommal pályázik a címre.

Korábban a törvények nem tették lehetővé, hogy harmadik alkalommal az első posztért indulhasson, ezért létrehozta azt az intézményt, melyből a helyére kerülő Dmitrij Medvegyevet irányíthatta. 2002-ben Putyin visszaült a Medvegyék által hat évre hosszabbíttatott cári helyre.

Eddig 18 párt jelentkezett be, főbb kihívók sorában pedig Vlagyimir Zsirinovszkij, a konzervatív-nacionalista Liberális Demokrata Párt vezetője, Grigorij Javlinszkij, a liberális Jabloko párt társalapítója, Kszenyija Szobcsak és Jekatyerina Gordon televíziós személyiség, Szergej Polonszkij üzletember, Borisz Tyitov vállalkozási ombudsman, a Növekedés Pártjának vezetője, Elvira Agurbas üzletasszony, Szamszon Solademi apai ágon nigériai származású blogger és Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista is helyet foglal.

Az utóbbi lenne az egyik fő esélyes, de a központi választási bizottság nem támogatta jelöltetését: a 41 éves politikust korábban ugyanis súlyos bűncselekmény miatt elítélték.

A közvéleménykutatások szerint – már amennyire hinni lehet a kormányzati propagandagépezetnek – a fő esélyes továbbra is Putyin.