2020. március 30, hétfő

Orosz mozgások – először a NATO sem hitte el


Nagyvilág - 2019. december 17.
szerző: SH

radar-tengeralatt

A harminc éve véget ért hidegháború óta nem tapasztalt aktivitást mutat Oroszország tengeralattjáró flottája, főleg az Európa biztonsága szempontjából kulcsfontosságú területeken – figyelmeztet Oana Lungescu.

A NATO szóvivője kijelentette, hogy az észak-atlanti szövetség nem hagyhatja válasz nélkül az Atlanti-óceán északi részén és a Norvég-tengeren zajló mozgósítást.

Az érintett régió az Észak-Amerika és Európa közötti katonai utánpótlási és kereskedelmi útvonalak, valamint a kommunikációs kábelek szempontjából bír kiemelt jelentőséggel.

Az észak-atlanti szövetség októberben a saját felderítési adatait is kétségbe vonta a rendkívül magas orosz mozgás miatt a Grönland-Izland-Nagy-Britannia tengelyen.

Első intézkedésként a NATO fokozza a járőrtevékenységet, valamint növelik a tengeralattjáró-elhárítás fejlesztését szolgáló forrásokat.

Oroszország az elmúlt időszakban aggasztó mértékben fejlesztette tengeralattjáróit – melyek főbb paramétereit állítólagos tudományos cél miatt nem közölte -, valamint a víz alól indítható rakétáit.