2020. április 4, szombat

Őseink hagyatéka – generációkat összekötő kiállítás nyílt a könyvtárban


Életmód - 2019. november 8.
szerző: KT

klmksf19

November végéig látogatható a könyvtár emeleti galériájában az a kiállítás, mely a cigányság generációkat összekötő örökségét mutatja be. Az elsősorban alsószentmártoniak által felajánlott ruhákat, eszközöket a Napforduló egyesület gyűjtötte össze és rendezte tárlatba azzal a céllal, hogy a fiatal korosztály is megismerhesse.

Egy uniós pályázatnak köszönhetően nyílt lehetőség a generációk közötti kapcsolat erősítésére, a cigány kultúra ápolására, az identitástudat fejlesztésére – ismertette Bartók Zoltánné.

Mint a 2002-ben alakult egyesület elnöke hozzátette, feladatul tűzték ki a hagyományok ápolását is. A mostani generációk számára kevésbé ismert használati tárgyak mellett magyar és nemzetiségi népviseletek is kiállításra kerültek, így a szemlélődő egyaránt találkozhat a sokac, palóc, galgamenti vagy a kalocsai népviselet darabjaival is.

Az Őseink hagyatéka nevet viselő kiállítás megnyitóján a kosárfonás mesterségét mutatták be a gyerekeknek, akik ki is próbálhatták a fogásokat.

A pénteki kiállítást a város részéről Mojzes Tamás alpolgármester nyitotta meg és köszöntötte a vendégeket, a műsorban Egyházasharaszti általános iskolájának diákjai működtek közre. A tárlat a könyvtár nyitva tartási idejében november 28-ig látogatható.