2019. április 19, péntek                                         Siklós Város független hírportálja

Őszinteségi rohamában jelentette be a rendőrség, hogy vége egy időszaknak


2018. szeptember 6.
szerző: SH

legorendor

Elege lett a rendőröknek az autósokból, így ezentúl nem tartják magukat ahhoz, hogy közzétegyék, hol fognak mérni. Azt írták meglepően őszinte közleményükben, felhagynak az előre bejelentett és jól látható sebességmérésekkel, mert az autósok sem korrektek.

Az intézkedési kultúraváltás részeként a rendőrség vállalást tett a közlekedők irányába az előre bejelentett, jól látható módon végzett ellenőrzésekkel. Remélte, hogy ez az előzékeny gesztus valamiféle korrekt partneri kapcsolatot feltételezve jogkövető közlekedési magatartást vált ki. Mára bebizonyosodott, hogy a rendőrség e vállalásával egyre inkább magára marad – közölte meglepően őszinte írásában az ORFK Kommunikációs Szolgálata. Úgy vélik, az előre bejelentett, jól látható módon végzett ellenőrzések nem jelentenek általános visszatartó erőt, a közlekedők egy része csak addig tartja be a szabályokat, amíg úgy érzi, hogy a hatóság látóterében van, és büntetés lehet a következménye.

Kiemelik: jogszabály vagy közjogi szervezetszabályozó eszköz nem határozza meg, hogy az ellenőrzéshez használt készüléket a közlekedők számára jól láthatóan kell elhelyezni, ebből az is következik, hogy azok akár rejtve is használhatók. A gond ezzel csak az, hogy eddig sem a balesetei gócpontokban, hanem ott mértek, ahol életszerű, hogy csekély mértékben ugyan, de az autósok túllépik a megengedett sebességhatárokat.

A nem látható mérésre már példa a Pécs határában gyakran felbukkanó, MZA rendszámú Mercedes, mely menet közben mér sebességet, de számítani lehet arra, hogy ismét elbújva, bokrokból is mérik a gyorshajtókat. Heti traffipaxos rovatunkat bűnelkövetési térkép fogja váltani, mert a helyieknek viszont a romló közbiztonságból van elegük.

A rendőrség azt is közölte, akciókat és kampányokat indít az olyan kiemelt jogsértések felszámolásáért, mint a gyorshajtás, az ittas vezetés, biztonsági öv mellőzése vagy a mobiltelefon használata. Talán Villányban is több ittast fognak majd.