2019. január 22, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

Osztrák robbanás: nincs veszélyben a gázellátás


2017. december 13.
szerző: SH/MTI

gazlang-tuzhely

Robbanás történt a legnagyobb ausztriai földgázelosztó, a szlovák határhoz közeli baumgarteni gázterminál egyik gázvezetékén kedd délelőtt. A szolgáltatást helyreállították, egyelőre nem okozott fennakadásokat a szerencsétlenség.

A detonációban egy ember meghalt, 18-an megsérültek, okát még vizsgálják. Az osztrákok felől leállt gázszállítással kapcsolatban az FGSZ Földgázszállító Zrt. közölte, a belföldi tárolók töltöttségi szintje, az ukrán import és a magyarországi földgáztermelés együttesen garantálja a lakosság és az ipari fogyasztók folyamatos és biztonságos gázellátását. A garantált gázellátást a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) is megerősítette.

A horvát raktárak is tele vannak, gázimportjuk nagyrészt Drávaszerdahely-Donji Miholjac nemzetközi gázvezetéken érkezik az országba.

A szlovén Plinovodi gázszolgáltató vállalat a helyi sajtónak tett nyilatkozata szerint mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne legyenek fennakadások a gázszolgáltatásban és a helyzet egyelőre stabil. Ők az osztrák korlátozások miatt részben rákapcsolódtak az olasz Grozia terminál vezetékére.

Az osztrák központba Oroszországból, Norvégiából és más országokból érkezik a földgáz, amelyet a terminálról szállítanak tovább Ausztrián belül, valamint Magyarországra, Horvátországba, Szlovéniába, Franciaországba, Olaszországba és Németországba.

Innen indul ki több gázvezeték is: a transz-ausztriai TAG, a nyugat-ausztriai WAG és a magyar-osztrák HAG. A Nyugat-Európába irányuló orosz földgáz-szállítmányok mintegy harmadának célba juttatását a baumgarteni terminálon keresztül bonyolítják.