2018. október 15, hétfő                                         Siklós Város független hírportálja

Öt dolog, amit megtehet a fagykár ellen


2017. november 18.
szerző: SH

vizora

Az elmúlt napok fagyos éjszakái miatt számos fagykár keletkezett a kerti csapok és a mérőórák körül – közölte észrevételét a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. A károk miatt bizony a felhasználóknak kell a zsebükbe nyúlni, ezért a siklósi Városüzemeltetési Osztály a szükséges teendőkre figyelmeztet.

Az elfagyást megelőző intézkedések elmulasztásából adódó költségek – úgy, mint a vízmérő javítása, pótlása, szerelése és hitelesítése – a felhasználót terhelik. A károk, a szolgáltatás helyreállítását és az elfolyt vízmennyiséget tekintve több tízezer, akár több százezer forintos nagyságrendűek is lehetnek.

A vízmérő-elfagyások leggyakrabban a kellő gondosság, illetve a szakszerűség hiánya miatt következnek be. Sajnos gyakran nem fordítanak kellő figyelmet a vízmérő akna megfelelő szigetelésére, pedig néhány egyszerű lépéssel jelentős anyagi károk előzhetők meg.

A vízmérőelfagyás megelőzése érdekében javasolt tevékenységek leginkább az akna kialakításával kapcsolatban adódnak, de a nyaraló fagymentesítéséről sem szabad megfeledkezni.

       A vízmérőakna mennyezetére és az oldalfalaira is célszerű szigetelést helyezni, az aljzatot azonban szabadon kell hagyni. A szigetelőanyag tekintetében fontos, hogy nedvesség hatására ne veszítsen szigetelőképességéből, így hungarocell mellett alkalmazható például rongy is.

       A lebúvónyílást záró aknafedlap illeszkedését, megfelelő zárását ellenőrizni kell. Nem lehetnek hézagok, ahol a kinti hideg levegő az aknába áramolhat. Az aknafedlapot szintén javasolt hőszigetelő anyaggal ellátni.

       A kertben lévő csapról sem szabad megfeledkezni, fontos, hogy a fagycsapot elzárjuk, a kutat megnyitva jól leszigeteljük.

       A nyaraló vagy pinceház tulajdonosok esetében az akna szigetelésén túl fontos a téli, használaton kívüli időszakra a főelzáró csapot – fagycsapot – valamint a vízóra előtti csapot elzárni, ha kell, szakember segítségével is.

       Javasolt a télen nem használt ingatlanok rendszeres időközönként történő ellenőrzése személyesen, vagy megbízott útján.