2020. július 11, szombat

Felelős miniszter Siklóson: a paksi beruházás a reptér és a fürdő hasznosítását jelentheti


Régió - 2018. december 19.
szerző: SH

varalairassulipaks2

A régió jövőjét meghatározó ötoldalú térségi megállapodást írt alá a paksi erőmű beruházásához kapcsolódó együttműködés érdekében Süli János miniszter és Baranya, Somogy, Tolna valamint Bács-Kiskun megye közgyűléseinek elnökei szerda délelőtt.

Az eseménynek a siklósi vár lovagterme adott otthont.

Madaras Zoltán a dunántúli régió szempontjából is kiemelt fontosságúnak nevezte a paksi bővítés sikeres megvalósítását. A Baranya Megyei Közgyűlés elnöke hozzátette, a megyék felzárkóztatása mellett a déli-dunántúli területek befektetéseinek tudatos ösztönzésére is szükség van, mely nem csak új cégek betelepítését, hanem a meglévő piacok bővítését, élénkítését is jelenti. A létrejött szándéknyilatkozat kiterjed az oktatás, az egészségügy, a sport, a kultúra és a turizmus területére is.

Az elnök részletezte: feltételként szabott, hogy a teljes beruházást negyven százalékban magyar résztvevőkkel kell megvalósítani, ebben kapnak szerepet a környező megyék területén elérhető vállalkozások. Mint ismertette, a beruházással összefüggésben Paksra mintegy tízezer ember érkezik, ami a termelés újraszervezésének, és a kisebb gazdaságok megerősítésének igényét is jelenti. A megállapodás aláírásával csak megpendítjük a húrt, a munka érdemi része csak ez után fog következni – fogalmazott a megyei elnök rendszeres egyeztetéseket kezdeményezve.

Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a beruházás fontosságára mutatva elmondta: gyakorlatilag kapacitás pótlásról beszélhetünk, hiszen várhatóan 2032-2034 között leáll az erőmű egyik blokkja. Az állam ebben rejlő feladatai között megjelölte, hogy ezt az időszakot követően is biztosítani kell az érintett régióban a foglalkoztatottságot úgy, hogy ne csak egy nagy munkaadó legyen a környéken. A beruházásnak köszönhetően felfokozott érdeklődés van a térség iránt, melyet úgy kell kihasználni, hogy több régió fejlesztése valósulhasson meg nem csak az atomerőműhöz kapcsolódó vállalkozások ösztönzésével – jelezte. A térség jelentős erőforrásai között az egyetemet, az autópályát, a harkányi rehabilitációs lehetőségeket és a pogányi repteret említette, de a mezőgazdaságra és az élelmiszerek tartósítására is kitért.

A miniszter kitért rá, Brüsszel úgy hagyta jóvá a projektet, hogy abban meghatározott a résztvevők aránya. Ennek megfelelően utalt az előtte szólóra a 40 százalékos magyar beszállítási lehetőséggel, mely mellett az orosz ipar 60 százalékos piaci részt kaphat. A brüsszeli jóváhagyásra mutatva megemlítette, hogy a többségében orosz hitelből megvalósuló beruházás beszállításának 55 százalékát az uniós beszerzési szabályoknak megfelelően kell megvalósítani.

Az elképzelésekkel kapcsolatban Süli János példaként megemlítette az erőmű 30 kilométeres térségében elhelyezett és onnan utaztatott munkások mozgatását 150-200 elektromos busszal oldanák meg, ami szervizközpont mellett akár összeszerelőüzem létesítését is jelenthetné. Az orosz fél ideutaztatása a pogányi reptér újraértékelését és a harkányi gyógyfürdő hasznosítását is eredményezheti – fogalmazott a miniszter.

Mojzes Tamás megyei és városi kormánypárti képviselő az esemény után jelezte: az elmúlt időszakban sok háttértárgyalás folyt annak érdekében, hogy Siklóst és Harkányt is bekapcsolják a folyamatba, elsősorban a munkahelyteremtés kapcsán. Míg fürdőváros révén az erőművi munkások veteránjait fogadva egy élő turisztikai vonal alakulhat ki, Siklós esetében a helyi munkaügyi helyzetre jelenthet megoldást Paks felszívó ereje.

b-j: Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke, Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Önkormányzat elnöke, Madaras Zoltán, Süli János, Biró Norbert a Somogy Megyei Önkormányzat elnöke, dr. Becskeházi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásához kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztéséért, innovációért és lokalizációért felelős államtitkár.

 


Megjegyzés: a városvezetés – Siklósi Várszínház NKft. fenntartója és a vár vagyonkezelője – nem kapott meghívást a rendezvényre.