2019. január 22, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

Pályázati körkép: összesen 1,7 milliárd forintról esett szó


2017. november 10.
szerző: SH

kozmeghallgmuvhazfent

A csütörtök esti közmeghallgatáson Balázsné Kréth Ibolya ismertette Siklós városát érintő, folyamatban lévő pályázatokat, projekteket.

Ugyan az est alapvetően a 2005 óta zajló belvárosi rekonstrukció hamarosan kezdődő negyedik etapjának részleteiről szólt, a város infrastruktúráját érintő fejlesztések mellett teret kaptak az olyan pályázatok is, mint az egészségügyi alapellátást vagy könyvtárfejlesztést is célzó elem.

 

Váralja projekt

A két elemből álló Váralja program győztesként kihirdetett, úgynevezett szoft része nem tartalmaz infrastrukturális fejlesztést, a felzárkóztatást célzó, 3 év alatt megvalósuló pályázatra 175 millió forintot hagytak jóvá.

A váralja infra projektjét korábban elutasították, ám második körben a város ismét beadta azt; a közel 500 millió forintos pályázat most vár elbírálásra. Ebben egyebek mellett szolgálati lakás kialakítása, polgárőr épület, közfoglalkoztatotti telephely és nyitott közösségi tér kialakítása is szerepel. Mivel a projekt során csak saját tulajdont lehet fejleszteni, így kedvező elbírálása esetén a Váralja utcában ingatlanok váráslására is sor fog kerülni.

Ezek mellett zöldfelület fejlesztés, parkosítás, csapadékvíz elvezetése, parkoló és játszótér és a szegregátumon kívüli 18 önkormányzati szociális bérlakás felújítása is megtörténik.

 

Zöld város program

Legutóbb Nagy Csaba, a megyei közgyűlés elnöke és a választókörzet tavaszi várományosa által is bizakodásra okot adó említést kapott a Zöld város pályázat, mely a vár környékének megújítását jelentheti. A 350 millió forintos projekt bírálatára még várni kell, de olyan beruházásokat tartalmazna, mint a csapadékvíz hasznosítása a Várkert területén, a helyi termékek számára kialakított piaci terület, vagy arra jelentkező igény esetén egy gyermekeknek szóló játszótér és felnőtt fitneszpark.

Szintén e projekt jelentené a rendezvénytér és a színpad kialakítását, a meglévő szobrok, műalkotások felújítását, a közvilágítás rekonstrukcióját és új lámpák felszerelését. Elbontanák az évek óta bezárva álló vizesblokkot, és számos közlekedőfelület burkolatának megújítása mellett új parkolókat is kialakítanának a vár körül. A pályázat használhatóbbá tenné a Várkertet, és tartalmazza egy biztonsági kamerarendszer kiépítését is.

 

Körforgalom

A kerékpárutat is magába foglaló körforgalom 78 millió forintból készül el, amihez már a városnak is kell önerőt biztosítania. Ez 25 millió forint kiadást jelent, cserébe a balesetek helyszínének túlnyomó többségben helyet adó Gyűdi úti kereszteződés egy négykijáratos, 12 méter átmérőjű körforgalmat kap.

A beruházás kivitelezőjét előreláthatóan 2018 március-április haváig választják ki, a munkálatok ezt követően kezdődnek, a körforgalom 2018 november végéig készül el.

 

Kerékpáros pályázat

A határon túli Donji Miholjac társaként vész részt Siklós abban a tükörprojektben, ahol horvát testvérvárosa egyebek mellett 3 kilométer, a várostól a határig vezető kerékpárutat épít. Siklóson a kétkerekűek Harkányig vezető útját újítanák fel közvilágítással, okospadokkal, de megújulna a KRESZ-park is, valamint kerékpáros infopont kerülne a Felszabadulás utcán terjeszkedő kerékpárút közelébe.

A marketingfeladatokat is rejtő fejlesztések 2018 december végéig készülnek el, összesen 953 ezer euró értékben, melyből Siklós 362 ezret használhat fel 5 százalék önerő biztosítása mellett.

 

Ipari park

A város által 2015 óta telekvásárlásokkal egységesített ipari park első körben beadott 600 millió forintos pályázata nem nyert, augusztusban a második körre is beadta igényét az önkormányzat, igaz, ekkor már csak a pályázati keret rendelkezésre álló 392 millió forintos összegét megjelölve. A 200 millióval keskenyebb  költségvetés csökkentett műszaki tartalmat is jelent, így míg első pályázat egy 1200 négyzetméteres inkubátorház tervét tartalmazta, a második körben már csak egy 250 négyzetméteres, viszont bővíthető épületet tettek bele. Az eredetileg tervezett 26 férőhelyes parkoló 6 helyesre csökkent, míg a 8 hektáros fejlesztési területen továbbra is szempont a közműellátás illetve annak felülvizsgálata.

 

Egészségügyi alapellátás

A két nem infrastrukturális jellegű fejlesztés közül a 90 millió forintból tervezett egészségügyi alapellátást célzó projekt, mely szintén a második körben vár elbírálásra. Egyik legjelentősebb eleme, hogy a volt bölcsőde épületébe költöztetnék a fogorvosi rendelőket a jelenlegi bérelt helyiségből.

 

Könyvtárfejlesztés

A 40 millió forintos, elbírálásra váró pályázat az egész életen át tartó tanulást (Life Long Learning – LLL) szolgálja, több egyéb elem mellett a könyvtár nyílászáróinak cseréjén túl például az elavult számítógépek cseréjét is magában foglalva.