2020. június 2, kedd

Panorámasétány épül a Szársomlyón


Életmód - 2016. október 22.
szerző: SH/MTI

nagyharsanyszarsomlyobanya

Több mint háromszázmillió forintos projekt keretében bővíti és korszerűsíti a Natura 2000 területek bemutató helyeit és új sétányt is épít a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága (DDNPI).

A projekttel a nemzeti park nyolc tájegységének negyvenkét helyszínén található Natura 2000 terület hálózatát mutatja be és népszerűsíti emelt színvonalon. A fejlesztésekre 337 millió forintot fordítanak a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program támogatásával.

2018 végéig felújítják a tanösvények és az e-tanösvények tábláit, pihenőhelyeket alakítanak ki a védett és a Natura 2000 területek közúti leágazása közelében, valamint madármegfigyelő tornyokat, leskunyhókat, madáretetőket, érzékeny területeket bemutató pallósorokat építenek a park területén.

A fejlesztések részeként panorámasétány és fogadóépület készül Szársomlyón, a védett természeti területhez kapcsolódó szoborpark területén. A tervek szerint elsősorban a fokozottan védett magyar kikerics bemutatására egy lebegő járófelületet hoznak létre, amelyről madártávlatból lehet látni a szoborparkot és a környező panorámát. A sétányt a Villányi-hegység legmagasabb területén élő magyar kikericsről nevezik el, amely Magyarországon csak itt fordul elő.

A Natura 2000 hálózatban a DDNPI területén nyolc különleges madárvédelmi terület és hatvannégy különleges természetvédelmi terület van. A nemzeti park projektjében Natura 2000 nyílt napokat, konferenciákat, előadássorozatot, a Natura 2000 területeket népszerűsítő rendezvényeket, szakmai továbbképzéseket is szerveznek majd.