2020. július 14, kedd

Panorámasétányt és új fogadóépületet avattak a szoborparkban – képriport


Régió - 2020. június 25.
szerző: SH

nagyharsanyi-szoborpark-3

Átadták a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága (DDNPI) kezelésében lévő nagyharsányi szoborpark fogadóépületét és a mélyedést átölelő panorámasétányt.

A szalagot dr. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár, Závoczky Szabolcs igazgató, dr. Hargitai János országgyűlési képviselő és Nagyharsány polgármestere, Kollár Csaba vágta át a csütörtök délelőtti ünnepélyen.

A sétány a kikerics virágról kapta a nevét, amely a hegy déli oldalának emblematikus növénye. A tájba illő fogadóépület a korábbi egyszerű pénztárhelyiséget váltotta fel, benne a hegyet és a Natura 2000 területeket, valamint a szoborpark történetét bemutató tárlat is helyet kapott, tetején pedig teraszt alakítottak ki. Alapkövét 2019 márciusában tették le.

racz-andras-nagyharsany

A nemzeti parkok funkciója mára megváltozott – mutatott rá dr. Rácz András. Az államtitkár hozzátette, azok már nem csak a területkezeléssel és élőhelyek védelemével foglalkoznak, hanem a térségi szervező funkciót is betöltenek az örökségek ápolása mellett. A magyarországi ökoturizmusnak a nemzeti park igazgatóságok a legnagyobb letéteményesei, hiszen a nyilvántartott hétszáz ilyen célú létesítmény több mint felét működtetik évente országosan 1,6 millió látogatót fogadva. Részletezte, a DDNPI évente 160 ezer látogatóval veszi ki a részét ebből a munkából.

Zavoczky-Szabolcs-ddnpi

Szársomlyó az ország egyik legrégebbi védett területe, hiszen egyes részeit már 1944-ben is védetté nyilvánították mediterrán flórájának, egyebek mellett a kikericsnek, a haragos siklónak vagy a fűrészlábú szöcskének köszönhetően – sorolta a DDNPI igazgatója. Závoczky Szabolcs emlékeztetett, hogy a szoborpark 2011-ben került az igazgatóság kezelésébe, meglehetősen rossz állapotban. A területet évente több mint tízezren keresték a korábban fel, mely szám a mostani fejlesztésnek köszönhetően nőni fog.

hargiatai-janos-nagyharsany

Az egykori TSZ bányaként működő területen hátramaradt tájseb a hatvanas évek végétől kapott funkciót azzal, hogy különböző művészek hagyták itt alkotásaikat – utalt rá dr. Hargitai János. A térség országgyűlési képviselője a helyszínnel kapcsolatban jelezte, a Mohács 500 kulturális programsorozat tekintetében is fontos szerepet fog kapni a következő időszakban, mely Sátorhely, Nagynyárád és Mohács térségét tekintve fejlesztéseket is jelent, egyebek mellett egy tematikus kerékpárút vonatkozásában is.

nagyharsanyi-szoborpark-fentrol