2141. május 22, hétfő                                         Siklós Város független hírportálja

Párbeszéd: változtatni kellene az üzemanyagok adóztatásán


Gazdaság - 2018. május 28.
szerző: SH

molzaszlok

A Párbeszéd szerint az Orbán-kormányt azért nem érdekli a forint gyengülése, mert nyer rajta, és meg kellene változtatni az üzemanyagok adóztatását. A Mol közben bejelentette, hogy szerdán megint emel.

Ezekről Burány Sándor, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese beszélt hétfőn Budapesten, egy XIII. kerületi benzinkút mellett tartott sajtótájékoztatón. Mint mondta, a forintot sorsára hagyó gazdaságpolitika árt az országnak: a jegybanki alapítványokon keresztül az Orbán-közeli embereket hizlalja, míg a magas üzemanyagárak miatt súlyos pénzeket vesz ki az adófizetők zsebéből.

Elmondta, jelenleg a benzinért literenként több mint 400 forintot kérnek a kutakon, a magas ár pedig részben a forint gyengülésével, részben az Orbán-kormány adópolitikájával függ össze.

Mint rámutatott, a literenként 400 forintos üzemanyagárból körülbelül 230 forint az adó. A kormánynak meg kell változtatni az üzemanyag adóztatását.

Emlékeztetett arra, hogy több javaslatot is tettek már erre, és álláspontjuk szerint egy olyan adófizetés tenne jót az országnak, miszerint minél magasabb a benzinár, annál kevesebb jövedéki adót és áfát kellene fizetni.

Szóvá tette azt is, a forint gyengülése példa nélküli, a horvát kunához képest különösen sokat gyengült.

 

Megint emel a Mol

Szerdán a gázolaj ára emelkedik bruttó 2 forinttal, a 95-ös benzin ára nem változik. Az emeléssel a gázolaj átlagára 410 forintra nő, a benziné 398 forint marad. Az üzemanyagok ára legutóbb múlt pénteken változott, akkor bruttó 6-6 forinttal emelkedett a benzin és a gázolaj ára is.

A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.