2019. január 22, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

Több százan segédkeztek a Palkonyai baleseteknél


2018. április 21.
szerző: SH

palkonyalangoloauto

Lehajtott az útról és az árok falának csapódott egy személygépjármű, melyben két ember utazott. mindketten súlyosan sérültek.

 GYAKORLAT  Egy utánfutó emberekkel a patakba borult, őt a búvárok mentettek ki, egy személy pedig eltűnt Palkonya melletti erdőben, kutyákkal sikerült megtalálni.

11:45 | kigyulladt az árokfalnak csapódott autó. A tűzoltók habbal és vízzel oltották el a lángokat. Az egyik tűzoltó az oltás közben füstmérgezést szenvedett, elvesztette az eszméletét. A mentők a helyszínen látták el.

tuzoltofust

11:23 | Két ember súlyosan megsérült a balesetben. Egyikőjüket a tűzoltók feszítő-vágó berendezéssel szabadították ki a roncsok közül, a másik az ütközés közben kiesett a járműből.

serult-baleset

10:55 | A megduzzadt patakba hajtott egy kerti traktor, melynek utánfutóján egy személy utazott, aki a gép alá szorult. Búvárok mentették ki kötélpálya segítéségével, a férfit a mentők kórházba szállították.

Huszonnégy önkéntes illetve állami szervezet 174 tagja vesz részt azon a nagyszabású katasztrófavédelmi gyakorlaton, melyet Palkonyát veszélyeztető kockázatok hatékony kezelése érdekében tartanak. A helyszínen a siklósi és beremendi mentőegyesületek mellett a polgárőrség és a hivatásos katasztrófavédelmi szakemberek is jelen vannak.

A Polgári Védelmi Gyakorlat a település önvédelmi képességének erősítése mellett lehetőséget ad a katasztrófavédelmi együttműködési megállapodással rendelkező önkéntes szervezetek nemzeti minősítő rendszerben történő besorolására és a társszervek, illetve a közműszolgáltatók együttműködésének gyakorlására is.

A gyakorolt mozzanatok között a helyi közlekedési infrastruktúra lehetséges baleseteihez kapcsolódóan három helyszínen, a Villányi- Pogányi-vízfolyás okozta veszélyek helyi kezelését gyakorolandó két helyszínen, a nagy létszámú emberseregletet megmozgató sport és kulturális rendezvényekhez és zarándoklatokhoz kapcsolható esetleges sérült illetve eltévedt személyek megsegítését szem előtt tartva két helyszínen, veszélyes fák kezelését és a vasúti kereszteződés beláthatóságát biztosítandó két helyszínen működnek helyi koordinátorok irányítása mellett a munkaműhelyek.

Az előkészítés során szerzett tapasztalatok és visszajelzések alapján kialakulóban van egy évenként ismétlődően megszervezett, önkéntesek képzését és felkészülését támogató rendezvénysorozat körvonala is.