2019. január 22, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

Pataki Gabriella: olyan területek is fejlődhetnek, amelyekre eddig kevesebb jutott


2017. december 27.
szerző: SA

pataki gabi

Az iskolák projektjeiről, a kulturális feladatokról is beszélt Pataki Gabriella képviselő, a Kanizsai Dorotty Általános Iskola igazgatója év végi visszatekintésében.

Mik voltak az idei év legnagyobb kihívásai?

A feladatok rangsorolása a legnagyobb kihívás az életemben. Intézményvezetőként, önkormányzati képviselőként és két felnőtt gyermek édesanyjaként folyamatos ballanszírozásra van szükségem, hogy helyt tudjak állni minden, általam vállalt feladatban. A tennivalók éltetnek, örülök, ha eseménydús az életem és van megoldandó feladatom, ha segíthetek másoknak.

 

Az idei évben melyek azok a döntések, amikkel a lakosságot segíteni tudták?

Az iskolák működtetésének államosítása és a város kiváló gazdálkodása lehetővé tette, hogy olyan területek is fejlődjenek, megújuljanak, amikre eddig kevesebb jutott vagy egyáltalán nem volt lehetőség a fejlesztésükre. Elsősorban a sport kapott nagy hangsúlyt ebben az évben: a futballstadion megújult, és még a kivitelezőt várjuk, de a Kanizsai-sportcsarnok is új burkolatot kap. Ezen felül minden, a városban működő sportegyesületet jelentősen támogattunk. A sport mellett a kultúra területén is történtek jelentős események. A város összehangolta rendezvényeit az iskolák éves programjával, és lehetőséget ad minden oktatási intézménynek, hogy megjelenjen a városi rendezvényeken, azokat színesítve. Az Örsi Ferenc Művelődési Központ számtalan rendezvényt, színvonalas kulturális programot kínál a lakosságnak, és örvendetes a tehetségek felkarolására irányuló kezdeményezésük. Ezen kívül kiemelem Szentgyörgyváry Péter várkapitány tevékenységét, aki a kultúrát az idegenforgalmi lehetőségekkel ötvözve új utat jelölt ki páratlan kincsünk, a vár népszerűsítése és kihasználása terén. A nyár folyamán számtalanszor megfordultam a várban, és minden alkalommal feltöltődve, büszke siklósiként tértem onnan vissza. Az oktatás, a kultúra és a sport területén túl, számtalan út és járda újult meg a városban, és ez a felújítás folytatódik. Jelenleg a város középpontjában lévő egyenetlen útburkolat felújítása a feladat. A Távhőt érintő változás szintén a lakosság komfortérzetének növelésére irányul, a geotermikus beruházás megvalósulása pedig jelentős megtakarítás lehetőségét vetíti előre a családok számára. Év végéhez közeledve, az advent időszakában különös örömmel tölt el, hogy ebben az évben is számtalan rászoruló családot támogathatunk rendkívüli módon.

 

840 milliós forrást nyertek iskolafejlesztésre. Mikor indulnak a beruházások? Melyik iskolában mi fog megvalósulni?

Az EFOP4.1.2. – Iskola 2020 pályázat nyert. Hosszas előkészítő munka előzte meg, melyet az állami fenntartású intézmények vezetőivel és a tankerület szakembereivel közösen végeztünk. Jelenleg tervezőt keresnek, aki papírra veti az álmainkat. S mik ezek az álmok? Természettudományos előadók, idegen nyelvi oktatótermek, közösségi terek és a művészetoktatás feltételeit megteremtő, illetve javító szaktantermek. A Batthyány Kázmér Általános Iskola számára tornaterem, a Kanizsai Dorottya Általános Iskola számára egy, a profilunknak megfelelő épületszárny kialakítása. Az infrastrukturális beruházáson kívül rengeteg taneszközt, informatikai eszközt is beszerezhetünk, és pedagógusaink szakmai képzést is kapnak. A beruházás befejezése 2021-re várható.

 

A mohácsi tankerülethez kerültek a város oktatási intézményei. Beváltotta a hozzá fűzött reményeket a fenntartó- és üzemeltetőváltás?

Az oktatási intézmények fenntartása és működtetése állami feladat. Csak így lehet megoldani, hogy az ország egész területén megvalósuljon az esélyegyenlőség minden, a rendszerbe belépő gyermek számára. A tankerületeket érintő legújabb változások Siklós állami fenntartású oktatási intézményei számára igen kedvezőek voltak. A mohácsi tankerületi központ vezetői és dolgozói rendkívül együttműködőek, és minden területen magas színvonalú szakmai segítséget nyújtanak, illetve irányító tevékenységet látnak el. Több évtizedes szakmai gyakorlatom alatt nem volt még olyan tanév, hogy minden tervezett feladat ellátásához biztosítva volt az anyagi háttér. Ezen kívül olyan eszközök beszerzésére is lehetőségünk nyílt mind szakmai mind dologi téren, melyek a mindennapi feladataink ellátását, annak színvonalemelését lehetővé teszik.

 

Mit vár 2018-tól?

Szakmai téren az EFOP pályázat gyakorlati megvalósításának indulását. Iskolánk további erősödését: a tanulók, szülők és nem utolsósorban az iskola pedagógusai és dolgozói, minden partnerünk elégedettségének növekedését. Képviselőként további eredményeket, melyek Siklós városát még élhetőbbé teszik. Magánemberként pedig jó egészséget, melyet szívből kívánok minden embertársamnak.