2019. február 20, szerda                                         Siklós Város független hírportálja

Pénzügyminiszter: a cafeteria nem szűnik meg, csak belföldi turizmussá alakul


2018. június 26.
szerző: SH

zsebvirag

A munkások, a közszférában dolgozók, a nyugdíj előtt állók és a fiatalok a kárvallottjai a cafeteriarendszer kormány által tervezett átalakításának – mondta Korózs Lajos, az MSZP képviselője.

Bírálta, hogy megszűnik a kedvezményes adózása az étkezési utalványnak, a helyi bérletnek, az iskolakezdési támogatásnak, az egészségbiztosítási és nyugdíjbiztosítási pénztáraknak, valamint a 100 ezer forintos készpénzben adható támogatásnak. Szerinte egy munkavállaló 50-60 ezer forinttól is elesik az intézkedés miatt.

Meglátása szerint azzal, hogy a kormány leépíti a cafeteria rendszerét havonta több tízezer forinttal kevesebbet kapnak majd a munkavállalók. Megjegyezte, a fiatalok is pofára fognak esni, mert a lakáshitel és a diákhitel törlesztéséhez adott munkáltatói juttatás adómentessége is megszűnik.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára válaszában az egy évtizeddel korábban regnáló kormányra mutogatott, azt állítva, az egyhavi nyugdíjat vett el a közszférában dolgozóktól, egyhavi nyugdíjat az idősektől, valamint emelték az áram és a gáz árát, viszont ellenzékben nem szavazták meg a Fidesz-kormány adócsökkentési és béremelési intézkedéseit. Mint fogalmazott, nem helyettesítheti utalvány az elvégzett munkáért járó bért, a kiterjesztett cafeteriarendszer viszont ebbe az irányba ment el. Azt mondjuk most ki, hogy az elvégzett munkáért tisztességes bért kell kifizetni – indokolta az átalakítást az államtitkár.

Jelezte, hogy a cafeteria nem szűnik meg, hiszen a SZÉP-kártyán bizonyos juttatások megmaradnak, amelyek a belföldi turizmus irányába terelik a magyar munkavállalók fogyasztását.

Tiltakozik az átalakítás ellen a Liga Szakszervezetek is, mivel a tervezet szerintük a csökkenti a jövedelmeket.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) egyeztetést kezdeményezett a cafeteria adóztatásának tervezett változtatásairól a parlamenti pártok frakcióvezetőivel és az országgyűlési bizottságok vezetőivel, hangsúlyozva, hogy a béren kívüli juttatások a munkavállalók jövedelmének részét képezik, ezért ha változnak a cafeteria adóztatásának szabályai, a foglalkoztatottak a jelenleginél lényegesen kedvezőtlenebb helyzetbe kerülnek.