2019. július 20, szombat                                         Siklós Város független hírportálja

Perényi 500: ezzel indul a Siklósi Tenkes Senior Akadémia


Életmód - 2019. február 12.
szerző: SH

perenyicimer

Kezdetét veszi a Perényi 500 emlékév rendezvénysorozata, mely az ötödik centenárium évében számos aktuális és izgalmas előadással várja az érdeklődőket.

A szerdán 15 órakor könyvtárban megrendezésre kerülő előadást dr. Bajusz Klára tartja, Tanulni időskorban címmel. A tervezett későbbi címek között egyebek mellett olyanok is szerpelnek, mint a Generációk közötti párbeszéd, Időskori betegségek prevenciója vagy Üdvözlet a virtuális, internetes világban. Az előadásokon való részvétel ingyenes.

Idén lesz ötszáz esztendeje, hogy a vár reneszánsz építtetője elhunyt – emlékeztet Balázs Csaba. Perényi Imre nádor sokat tett azért, hogy a királyi udvartól távol, vidéken is elterjedjen a reneszánsz. A reneszánsz, amely nem csupán egy történelmi időszak, nem csupán egy művészeti irányzat, hanem egy életérzés volt.

Az emberiség történetében rendkívül hosszú út vezetett a kora középkortól a modern tudományosság, nyitottság és polgári életforma kialakulásáig. Ennek fontos, állomásai voltak, a reneszánsz, a humanizmus, majd az ezek hatására kialakuló általános megismerni vágyás, a nagy földrajzi felfedezések, a reformáció és végül a felvilágosodás. A reneszánsz Itáliából kiinduló, majd szinte egész Európára átterjedő művészeti, irodalmi, tudományos és történelmi korszak és mozgalom volt, mely az antik kultúra emlékeinek felidézését, és ezen kultúra újjászületését hozta. A reneszánsz kort az átalakulás időszakának tartják, amelyik véget vetett a középkornak, és utat nyitott a tanulásnak és a tudománynak!

Ezen megfontolásból gondolta úgy Balázs Csaba, hogy követve az analógiát, megszervezi a Tenkes Senior Akadémiát, amely elnevezése ellenére, nyitott valamennyi korosztály számára. A rendezvénysorozatra Siklósról, hanem a környező településekről is várják az előadások hallgatóit. Az előadások bár tudományos alapokon nyugszanak, de élvezetes stílusban és könnyen érthető módon kerülnek prezentálásra. Ezért is hívnak és bátorítanak mindenkit, hogy jöjjön el, és gyarapítsa ismereteit, tágítsa szemléletmódját, ismerje meg a világot más nézőpontból is.

A rendezvény helyszíne a siklósi könyvtár nagyterme lesz, mert a megközelíthetőség és a rendelkezésre álló technikai háttér alkalmassá teszi annak megtartására.

Annak, aki a tervezett előadásokból a regisztráció során legfeljebb egy kivételével valamennyi előadáson részt vett, a szemeszter végén névre szóló oklevelet kap. A szemeszteren való részvétel nincs iskolai végzettséghez kötve, ez a nagy nyilvánosságnak szól, mert a szervezők fontosnak tartják, hogy hiteles előadóktól, releváns információk jussanak el a minél nagyobb létszámú hallgatósághoz.