2019. június 25, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

Petícitó nyújtottak be a pestiek, mert túl hangos lett reptér forgalma


Itthon - 2018. szeptember 28.
szerző: SH

repuloalul

Lakossági aláírásokkal megerősített petíciót adott át a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezetőségének Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata, mert az új repülőtéri forgalomirányítási eljárások negatívan érintik a XVIII. kerületi lakosságot.

A HungaroControl augusztus 16-ával módosította a műszeres indulási eljárásokat (SID). Ennek eredményeként a repteret város felé elhagyó repülők már nem fordulnak el felszállás után lakatlan területek fölé, hanem egyenesen folytatják útjukat a következő légi navigációs pont felé.

Korábban Ughy Attila (Fidesz-KDNP), a kerület polgármestere a budapesti Liszt Ferenc-repülőtér forgalmát érintő, augusztus 16-tól hatályos új műszeres indulási eljárásokkal kapcsolatosan azt kérte, hogy a HungaroControl egyoldalúan ne vezessen be olyan rendelkezéseket, amelyek a repülőgépek zajkeltése, illetve károsanyag-kibocsátása révén negatívan érintik a lakosságot. Az új protokoll a tárgyalásokon elhangzottak ellenére mégis hátrányosan érinti a kerületben élőket, és a helyzet – a több mint tíz évvel ezelőttire emlékeztetve – a XVIII. kerület vezetése számára is elfogadhatatlan.

Egy lakossági aláírásokkal kiegészített petícióban a XVIII. kerület vezetése most arra kérte a HungaroControlt, hogy haladéktalanul kezdjék meg a környező települések és kerületek vezetőivel az elmaradt egyeztető tárgyalásokat az új, mindenki számára elfogadható eljárási rend bevezetéséről, és annak kidolgozásáig haladéktalanul állítsák vissza az augusztus 16-a előtti eljárási protokollt, biztosítva ezzel az érintett lakosság nyugalmát.

A cég még nem reagált a petícióra.