2019. február 20, szerda                                         Siklós Város független hírportálja

Piaci összeomláshoz vezethet a cigaretta-áremelés?


2016. május 10.
szerző: SH/MTI

cigisdoboz

A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége (DBMSZ) szerint a piac teljes összeomlásához vezetne, ha elfogadná az Országgyűlés a dohánytermékekre vonatkozó új jövedékiadó-emelési javaslatot. A kormány javaslata ugyanis három lépésben 2017 év végéig összesen 29 százalékos jövedékiadó-emelést tervez a dohánytermékeknél.

A szövetség szerint az adóemelés a cigarettánál dobozonként akár 300 forint árnövekedést is hozhat 2017 végére. Hozzáteszik, hogy az új uniós dohánytermék-irányelv életbe lépésével a 19 szálas cigarettásdobozok eltűnnek, és helyettük 20 szálas lesz a legkisebb kiszerelési egység, ami szintén komoly árnövelő hatással bír.

Ekkora mértékű és ilyen gyors ütemű adóemelés a piac teljes összeomlásához vezetne – vélekedik a szakmai szervezet. Emellett az is félő, hogy a feketepiac jelentősen megerősödne, a határ menti bevásárló turizmus pedig felélénkülne. Példaként említik, hogy Szlovákiában jelenleg 3 euró alatti áron kapható 20 szál cigaretta, ami már most is olcsóbb a hazai termékeknél.

A szövetség szerint ezek a folyamatok rontják a kiskereskedők és a legális piaci szereplők jövedelmezőségét, erősítik a csempészbandákat és az adóbevételek alakulására is negatív hatással lesznek.

A DBMSZ álláspontja szerint létezik olyan adóemelési megoldás, amellyel el lehet érni az irányelvben meghatározott jövedéki adóterhelést anélkül, hogy ez a piac teljes összeomlásához vezetne. Ezért a szakmai szervezet egyeztetést kezdeményez a Nemzetgazdasági Minisztériummal, bízva abban, hogy sikerül egy ésszerű adóemelési menetrendet kidolgozni az elkövetkezendő évekre.