2020. február 17, hétfő

Programok is kísérik a siklósi klímastratégia kidolgozását


Életmód - 2019. szeptember 18.
szerző: SH

termeszet-klima

Siklós Város Önkormányzata sikerrel indult és 20 millió forint támogatást nyert a Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás című pályázaton.

A KEHOP projekt célja a helyi és a vonzáskörzeten alapuló térségi szintű klímastratégiák kidolgozása, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást és üvegházhatású gázkibocsátás-csökkentést elősegítő helyi kapacitások megerősítése.

Siklós és közvetlen területein, jelen projektre fókuszálva a klímaváltozás a legnagyobb környezeti kockázatok egyike, ami közvetlenül a lakosság életmódját és életfeltételeit is érinti. Hazánk globális és európai léptékben is különösen sérülékeny területnek számít az éghajlatváltozás várható hatásait tekintve, ugyanakkor a klímaváltozás hatásaival szembeni sérülékenység Magyarországon belül is igen nagy területi különbséget mutat.

Épp ezért kiemelten fontos a helyi és a vonzáskörzeten alapuló térségi szintű klímastratégiák kidolgozása, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást és üvegházhatású gázkibocsátás-csökkentést elősegítő helyi kapacitások megerősítése. Átfogó cél a klímaalkalmazkodást és a klímaváltozás megelőzését szolgáló tevékenységek meghatározása helyi szintű klímastratégia kidolgozásával, a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodással kapcsolatos tudásmegosztással, valamint széleskörű szemléletformálási programok megvalósításával.

A projekt megvalósítására 18 hónap áll rendelkezésre. A siklósi helyi klímastratégia elkészítésén kívül számos interaktív, izgalmas, szemléletformáló programsorozat is megrendezésre kerül, így a teljesség igénye nélkül éghajlatvédelmi akcióhős néven szakkör iskolásoknak, klímaválasz tréning, csekkcsökkentő tréning valamint klímaérzékenyítő filmklub is lesz.